Η μάσκα προστατεύει αποτελεσματικά και όποιον τη φοράει

Η μάσκα προστατεύει αποτελεσματικά και όποιον τη φοράει

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαθεν οι ερευνητές γνώριζαν ότι οι μάσκες αποτρέπουν τη μετάδοση αναπνευστικών ιών, προστατεύοντας τους γύρω μας. Σήμερα, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται παγκοσμίως με την ταχύτητα του φωτός, οι ειδικοί υιοθετούν, πλέον, μελέτες που υποδεικνύουν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι απλώς μια αλτρουιστική πράξη, αλλά προστατεύει και τον φέροντα, περιορίζοντας σημαντικά τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτρέποντας ολοκληρωτικά τη λοίμωξη. 

Οπως τονίζει η δρ Μόνικα Γκάντι, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, «τα διαφορετικά είδη μάσκας εμποδίζουν σε διαφορετικό βαθμό την έκθεσή μας στον κορωνοϊό, αλλά όλες το πετυχαίνουν. Ακόμα και αν κάποια σωματίδια του ιού υπερκεράσουν αυτό το φράγμα, η ασθένεια θα είναι πολύ πιο ήπια». Αυτή, ακριβώς, η τοποθέτηση βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης της δρος Γκάντι, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine. Πειράματα σε ζώα και παρατηρήσεις επί της πανδημίας αποδεικνύουν ότι οι «μασκοφόροι» εισπνέουν μικρότερο ιικό φορτίο, το οποίο μπορεί να εξουδετερωθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δρ Λίνσεϊ Μαρ, από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech, ειδική στη μετάδοση των ιών, επικροτεί τα συμπεράσματα τονίζοντας ότι η θεωρία πως η μάσκα βοηθάει στη μείωση της βαρύτητας της ασθένειας μοιάζει να ευσταθεί και αποτελεί ένα θαυμάσιο επιχείρημα υπέρ της ευρύτερης χρήσης της. Ακόμα και οι αυτοσχέδιες υφασμάτινες καλύπτρες προσώπου μπορούν να σταματήσουν ιικά σωματίδια.

Πιο σκεπτική είναι η δρ Νάνσι Λιουνγκ, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, η οποία επισημαίνει ότι η μελέτη της δρος Γκάντι είναι απλώς μια θεωρία και η επαλήθευσή της επιβάλλει περισσότερες έρευνες. Αν και πολλά είναι τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι μάσκες αποτρέπουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, είναι πολύ δύσκολο να επαληθευθεί ότι περιορίζουν και τη βαρύτητα της ασθένειας. Οπως και να έχει, οι μάσκες δεν συνιστούν απόλυτη προστασία, καθώς θα πρέπει ταυτόχρονα να τηρούνται και όλα τα υπόλοιπα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και συστηματικής υγιεινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή