Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθίνουν τα ποσοστά ασθενών με άνοια σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως σε Ασία και Νότια Αμερική. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Αλμπερτ Χόφμαν, πρόεδρο του τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology.

Οι ερευνητές για να εξάγουν το συμπέρασμά τους αξιολόγησαν στοιχεία από επτά μεγάλες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 49.202 άτομα άνω των 65 ετών, σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας (οι 4.253 ή 8,6% εμφάνισαν άνοια σε αυτό το διάστημα).

Οπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε να νοσήσουμε από άνοια περιορίζεται κατά 13% κάθε δεκαετία, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ μειώνεται με ρυθμό 16% ανά δεκαετία. Αν η μειωτική τάση συνεχιστεί, σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν 15 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι με άνοια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συγκριτικά με σήμερα. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αμφότερα τα φύλα είναι εξίσου ευάλωτα στην εμφάνιση άνοιας.

Παραμένει μυστήριο γιατί ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα ποσοστά ανοϊκών ασθενών περιορίζονται, κράτη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νιγηρία βιώνουν ακριβώς το αντίθετο. Μία θεωρία υποθέτει ότι σε Ευρώπη και ΗΠΑ ελέγχθηκαν ικανοποιητικότερα παράγοντες κινδύνου για τον εκφυλισμό του εγκεφάλου, όπως είναι τα επίπεδα χοληστερόλης και η υπέρταση. Μπορεί, ωστόσο, η μείωση να οφείλεται στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου στη Δύση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η Παιδεία διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της άνοιας.

Οπως επισημαίνει ο δρ Ρίτσαρντ Οντες, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, «πολλοί προτείνουν αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες ή περισσότερη άσκηση. Προσωπικά προφανώς συμφωνώ με την ενίσχυση των  κοινωνικών συναναστροφών, της σωματικής δραστηριότητας, την υγιεινότερη διατροφή και τον καλύτερο έλεγχο της υπέρτασης. Ωστόσο, υπογραμμίζω ότι χρειάζονται πολλές, ακόμα, έρευνες για να μιλάμε με βεβαιότητα για τη θωράκισή μας από την άνοια». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή