Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζων παράγοντας κινδύνου για την εξέλιξη της COVID-19 αποδεικνύεται η παχυσαρκία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, ενώ πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όταν διατεθεί, πιθανώς να μην είναι εξίσου αποτελεσματικό σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος.

Ειδικότερα, μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας κατόπιν παραγγελίας της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30 είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα από όλους. Ο κίνδυνος, εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό, να καταλήξουν στο νοσοκομείο είναι αυξημένος κατά 113%, ο κίνδυνος ανάγκης νοσηλείας σε ΜΕΘ είναι μεγαλύτερος κατά 74% και ο κίνδυνος θανάτου κατά 48%.

Ο Μπάρι Πόπκιν, καθηγητής Διατροφολογίας στη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου, που συντόνισε την έρευνα, δεν έκρυψε την έκπληξή του για τα συμπεράσματα των ερευνητών. Ο κίνδυνος θανάτου των παχύσαρκων από COVID-19 είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε αξιολογηθεί μέχρι σήμερα. «Eίναι σημαντική η επιβάρυνση αυτών των ανθρώπων και προκαλεί τρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Obesity Reviews και αποτελεί μια μετα-ανάλυση σημαντικού αριθμού επιμέρους μελετών που εκπονήθηκαν σε Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Κίνα.

Ακόμη, ο καθηγητής Πόπκιν τόνισε ότι από τις γνώσεις που έχουν συλλέξει οι ειδικοί αναφορικά τόσο με το εμβόλιο κατά του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) όσο και το αντιγριπικό, το εμβόλιο κατά της COVID-19 ίσως να μην έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε παχύσαρκα άτομα. Γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες που πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές εμβολίων να συνυπολογίσουν τον παράγοντα της αποτελεσματικότητας σε υπέρβαρα άτομα.

Τέλος, οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι οι δυσκολίες που προκλήθηκαν σε όλο τον κόσμο από την καραντίνα και την απώλεια εργασίας συμβάλλουν στον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή