ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Δοκιμές εμβολίων σε εθελοντές που θα μολυνθούν εσκεμμένα

koronoios-dokimes-emvolion-se-ethelontes-poy-tha-molynthoyn-eskemmena-561090928

Η Βρετανία προτίθεται να επιτρέψει κλινικές δοκιμές στις οποίες εθελοντές θα μολύνονται εσκεμμένα με κορωνοϊό για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των υποψήφιων εμβολίων που αναπτύσσονται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τετάρτη που επιβεβαίωσε φαρμακευτική εταιρία την Πέμπτη.

Οι λεγόμενες «δοκιμές πρόκλησης» πρόκειται να αρχίσουν τον Ιανουάριο σε ειδικό κτίριο καραντίνας στο Λονδίνο, ανέφερε το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι ήδη 2.000 εθελοντές έχουν εγγραφεί να συμμετάσχουν μέσω αμερικανικής εθελοντικής οργάνωσης. Θα τους χορηγηθεί πρώτα κάποιο από τα εμβόλια που ετοιμάζονται και ακολούθως θα τους χορηγηθεί το στέλεχος του Sars-CoV-2 για να εξακριβωθεί η ανοσία που θα έχουν τυχόν αναπτύξει.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συνεργάζεται με εταιρίες για πιθανές δοκιμές πρόκλησης, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο σχέδιο.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι έρευνες θα χρηματοδοτηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η εταιρία Open Orphan, που ειδικεύεται στην παροχή φαρμακευτικών υπηρεσιών και αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Financial Times, επιβεβαίωσε την Πέμπτη με ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται «σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους συνεργάτες για μια μελέτη πρόκλησης για τον κορωνοϊό στη Βρετανία.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα τις δοκιμές θα διευθύνει το πανεπιστήμιο Imperial College London, και αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters