Ρινικό σπρέι, ασπίδα έναντι του κορωνοϊού

Ρινικό σπρέι, ασπίδα έναντι του κορωνοϊού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν ένα ρινικό εκνέφωμα, το οποίο θα μπορεί να κλείσει διά παντός την πόρτα του ανθρώπινου οργανισμού στον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου έχουν δημιουργήσει ένα φαρμακευτικό μόριο, το οποίο συνδέεται με τα κύτταρα της ρινικής κοιλότητας, πυροδοτώντας αυτόματα τη φυσική ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού. 

Η συγκεκριμένη αντίδραση μπορεί να μας προστατεύσει από ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών παραγόντων. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Ena Respiratory, Ρομπέρτο Σολάρι, το μόριο αυτό άμεσα υψώνει μία προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό. 

Το μόριο, που φέρει την κωδική ονομασία INNA-051, πυροδοτώντας την ανοσοποιητική αντίδραση, ενεργοποιεί κάποιες διαδικασίες, όπως είναι η απελευθέρωση των κυτοκινών, που διεγείρουν με τη σειρά τους μηχανισμούς και αποτρέπουν τον αναδιπλασιασμό του ιού στο εσωτερικό των κυττάρων.

Στην έρευνά τους, που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, οι Βρετανοί ερευνητές χορήγησαν το INNA-051 στη ρινική κοιλότητα κουναβιών. Στα μέλη τριών ομάδων πειραματόζωων χορήγησαν διαφορετικές δόσεις του ρινικού σπρέι, ενώ μία τέταρτη ομάδα αποτελούμενη από έξι κουνάβια, έλαβε ένα ψευδοφάρμακο. Μία ημέρα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης INNA-051, τα ζώα εκτέθηκαν στον κορωνοϊό και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν με δειγματοληψία ρινικών και φαρυγγικών επιχρισμάτων, επί δώδεκα ημέρες. Πέντε ημέρες μετά την έκθεσή τους στον ιό, το ιικό RΝΑ στο φαρυγγικό επίχρισμα των ζώων που έλαβαν INNA-051 ήταν κατά 96% λιγότερο από αυτό των ζώων που έλαβαν το ψευδοφάρμακο.

Ο καθηγητής Σολάρι τονίζει ότι αν έχουν καλά αποτελέσματα και οι έρευνες για την τοξικότητα του σκευάσματος και οι κλινικές μελέτες στους ανθρώπους, το σπρέι θα μπορεί να χορηγείται προληπτικά μερικές φορές την εβδομάδα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε στη διανομή 120 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού κυρίως στα αναπτυσσόμενα και τα πιο φτωχά κράτη. Τα ταχέα διαγνωστικά τεστ δεν είναι εξίσου αξιόπιστα με τα μοριακά, αλλά δεν απαιτούν εργαστηριακή υποδομή και δίνουν αποτελέσματα σε μισή ώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή