Abbott: Αν είχαμε καλύτερα τεστ θα ήταν σχεδόν σαν να είχαμε εμβόλιο

Abbott: Αν είχαμε καλύτερα τεστ θα ήταν σχεδόν σαν να είχαμε εμβόλιο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρησιμότητα των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού υπογραμμίζει στέλεχος της Abbott Laboratories, η οποία μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες κυκλοφόρησε έξι τεστ Covid-19, καθένα διαφορετικό από το προηγούμενο και στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για διαρκή βελτίωση των τεστ που ανιχνεύουν τις μολύνσεις από τον ιό. Η σωστή ανίχνευση του κορωνοϊού εντοπίζει εκείνους που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο και συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα, εξηγεί ο Τζον Χάκετ, στέλεχος εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας στο διαγνωστικό τμήμα της Abbott Laboratories.

«Αυτοί οι ιοί συμπεριφέρονται κάπως διαφορετικά. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε γι’ αυτούς προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Μarketwatch».

Ο κ. Χάκετ εστιάζει στο ρόλο των τεστ αντισωμάτων στη «μάχη» για την καταπολέμηση του Covid-19. «Ο κόσμος των τεστ αντισωμάτων εξελίσσεται ήδη και θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Δεν υπάρχει ένα τεστ που μπορεί να τα κάνει όλα. Πρόκειται για έναν καινούριο ιό και χρειαζόμαστε και τα κατάλληλα δείγματα. Χρειάζεται επίσης να δημιουργήσουμε και τους κατάλληλους τύπους ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης. Όσον αφορά τα αντισώματα IgG, στα οποία εστιάσαμε εξ αρχής, ελπίζουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με την προστασία. Όμως κανείς από εμάς δεν ήξερε την απάντηση και ακόμη προσπαθούμε να καθορίσουμε την απάντηση», εξηγεί ο κ. Χάκετ.

Η Abbott εστιάζει σε τεστ ασθενειών όπως η ηπατίτιδα και ο ιός HIV, λανσάροντας το 1985 το πρώτο τεστ που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο HIV σε αιμοδότες. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, έλαβε έκτακτη εξουσιοδότηση χρήσης για διαγνωστικό τεστ στις 18 Μαρτίου, μόλις μία εβδομάδα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε τον Covid-19 σε πανδημία. Μεταξύ των πέντε Covid-19 τεστ συγκαταλέγεται και το τεστ αντιγόνου των 5 δολαρίων, με αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά.

«Στα τέλη Ιανουαρίου είχαμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό που χρειαζόμασταν οπωσδήποτε ήταν τεστ που θα μπορούσαν να ανιχνεύουν άμεσα τον κορωνοϊό», σημειώνει ο κ. Χάκετ.

Η Abbott παρουσίασε πρόσφατα ένα τεστ αντιγόνου και mobile εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τα αποτελέσματά τους με άλλους, όπως τους εργοδότες. Σχολιάζοντας επ’ αυτού, ο κ. Χάκετ διευκρινίζει ότι τα τεστ αντιγόνου ποτέ δεν θα είναι τόσο ευαίσθητα όσο τα εργαστηριακά PCR τεστ. «Είναι όμως αρκετά ευαίσθητα και μπορούν να αποδειχθούν και ακριβή. Και το βασικό είναι ότι εντοπίζουν όσους είναι μολυσματικοί και μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Η εφαρμογή βοηθά στην εκμετάλλευση αυτών των στοιχείων.  Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αισθανθούν πιο σίγουροι για την επιστροφή τους στην καθημερινότητα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν «κάρτα επιβίβασης».

Το κρίσιμο ερώτημα, όπως σημειώνει, είναι «πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία, πώς θα επιστρέψουμε στους χώρους εργασίας: Το concept συνδυασμού τεστ και εφαρμογής είναι ότι χρειαζόμαστε κάτι γρήγοροκαι εύχρηστο. Ο ευρύτερος στόχος έιναι να διασφαλίσουμε πιο ασφαλή πρόσβαση κατά την επιστροφή μας σε χώρους εργασίας, σχολεία και άλλους οργανισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή