«Ημέρες Καινοτομίας 2020» από το EIT Health – Είστε έτοιμοι να αλλάξετε το μέλλον;

«Ημέρες Καινοτομίας 2020» από το EIT Health – Είστε έτοιμοι να αλλάξετε το μέλλον;

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητές εκπαιδεύονται και διαγωνίζονται για την αντιμετώπιση πραγματικών προκλήσεων στην υγεία.

Για τρίτη χρονιά το ΕΚΤ, ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, διοργανώνουν τις Ημέρες Καινοτομίας 2020. Ομάδες φοιτητών εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στον τομέα της υγείας και στη συνέχεια διαγωνίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2020, οι Έλληνες φοιτητές, θα σχηματίσουν ομάδες, θα μελετήσουν και θα διαγωνιστούν με την καθοδήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών συμβούλων.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία υλοποιείται σε τέσσερα βήματα:

  1. Οι φοιτητές εγγράφονται στις σχετικές πλατφόρμες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.
  2. Δημιουργούν ομάδες, επιλέγουν προκλήσεις και μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό (Design Thinking) που τους παρέχεται online, από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
  3. Συνεργάζονται στενά με καθηγητές και ειδικούς συμβούλους για να φέρουν εις πέρας την πρόκληση που έχουν αναλάβει.
  4. Οι ομάδες παρουσιάζουν τις ιδέες τους και διαγωνίζονται μεταξύ τους (Pitching)

Τις πανευρωπαϊκές ημέρες καινοτομίας συντονίζει το Imperial College του Λονδίνου ως βασικό μέλος του EIT Health. Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που συμμετέχουν στις Ημέρες Καινοτομίας, μέσω του Πανεπιστημίου τους (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ελλάδα), λαμβάνουν μια εισαγωγή στα πρακτικά εργαλεία καινοτομίας Design Thinking (Challenge & Problem selection, Solution Ideation, Solution Refinement, Prototype, Pitch) και εργάζονται σε διατμηματικές ομάδες για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία που έχουν τεθεί από το EIT Health σε τοπικούς οργανισμούς (όπως πανεπιστήμια και μονάδες υγείας) και ιδιωτικές εταιρείες.

Ειδικά στην Ελλάδα, οι φοιτητές θα εργαστούν στα παρακάτω πεδία, δείτε περιγραφές και παραδείγματα των επιλεγμένων προκλήσεων όπως μας τις παρείχαν Έλληνες και ξένοι ειδικοί:

Την τελευταία μέρα, οι ομάδες των φοιτητών θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους και θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Οι νικήτριες ομάδες των τοπικών i-Days θα προσκληθούν έπειτα στον πανευρωπαϊκό τελικό, όπου θα συναντηθούν με φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια. Οι ομάδες που θα κερδίσουν θα λάβουν πόρους για να αναπτύξουν τις ιδέες τους, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές θα γίνουν μέλη του δικτύου αποφοίτων του EIT Health, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο ΕΚΤ, στους Γιώργο Μέγα, Βαρβάρα Βασιλάκη και Άγγελο Αγγελίδη.

«Τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο, ότι όταν λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Co-Creation) και συνεργάζονται στενά, είναι πολύ πιο παραγωγικοί και προκύπτουν περισσότερες και πιο ολοκληρωμένες καινοτόμες ιδέες. Τα i-Days είναι μια ετήσια γιορτή καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στην οποία προσκαλούμε ταλαντούχους νέους να σκεφτούν προβλήματα και να εκπαιδευτούν στη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων, μπαίνοντας στη θέση των πολιτών και των ασθενών. Ανυπομονούμε πάρα πολύ για τις ιδέες του τρέχοντος έτους. Πέρα από τα βραβεία και τη διαγωνιστική διαδικασία, τη μεγαλύτερη σημασία έχει η εκπαίδευση που παρέχεται κάθε χρόνο σε χιλιάδες φοιτητές πάνω σε θέματα καινοτομίας, με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Οι φοιτητές που συμμετέχουν, αποκτούν τα εφόδια που χρειάζονται για το μέλλον, όπως τους τα παρέχουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και οργανισμοί του κόσμου. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα είναι η αντίληψη τους για την επιχειρηματικότητα όταν αποφοιτήσουν και πόσο θα βοηθήσουν εμάς τους απλούς πολίτες οι μελλοντικές τους δράσεις». σημειώνει ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health HUB για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των i-Days, τρεις ομάδες θα κερδίσουν βραβεία. Επιπλέον, η ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση θα συμμετάσχει στο EIT Health Innovation Day Winners Event, όπου τα μέλη της θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την ιδέα τους με εξειδικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση! 

Ημερομηνία και Χώρος Διεξαγωγής: Διαδικτυακά 4-6 Νοεμβρίου 2020 

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT)
Αθήνα, Ελλάδα
4 Νοεμβρίου 2020
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή