Ενα μέλλον δίχως καρκίνο του τραχήλου

Ενα μέλλον δίχως καρκίνο του τραχήλου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Στρατηγική για την πλήρη εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με όπλο το εμβόλιο και την αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η τέταρτη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, παρότι υπάρχουν πλέον τα μέσα για την πρόληψή του. 

Η στρατηγική θέτει ως στόχο τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών παγκοσμίως προτού φθάσουν την ηλικία των 15 ετών, τη διενέργεια υψηλής αξιοπιστίας διαγνωστικών ελέγχων στο 70% των γυναικών 35 ετών και ξανά όταν φθάσουν 45 ετών και τη θεραπεία του 90% των γυναικών που διαγιγνώσκονται σε προκαρκινικό στάδιο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο εμβολιασμός των κοριτσιών πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής αποτρέπει τη μόλυνσή τους με HPV και προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σταδιακά στην εξάλειψη αυτής της μορφής καρκίνου, σώζοντας 5 εκατομμύρια ζωές ώς το 2050.

«Εχουμε τα εργαλεία, το θέμα είναι να τα χρησιμοποιήσουμε στην κλίμακα που χρειάζεται», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάποτε, το να πούμε ότι θα εξαλείψουμε οποιαδήποτε μορφή καρκίνου θα φαινόταν σαν απραγματοποίητο όνειρο», προσέθεσε. 

Με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, τόσο οι μολύνσεις με ΗΡV και τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου όσο και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα αναμένεται να φθάσουν τις 700.000 το 2030, από 570.000 φέτος. Το μεγαλύτερο βάρος και σε αυτή την περίπτωση πέφτει στις γυναίκες που κατοικούν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα κρούσματα κατά κεφαλήν είναι διπλάσια και οι θάνατοι τριπλάσιοι σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. 

Η διαμόρφωση επαρκών υποδομών για τους εμβολιασμούς και τους διαγνωστικούς ελέγχους θα αποτελέσει συνολική νίκη για τη δημόσια υγεία. «Η μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι και μία μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών», σημείωσε το διευθυντικό στέλεχος του ΠΟΥ Πρίνσες Νόνο Σιμελέλα. «Είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί, ο αδικαιολόγητος πόνος που προκαλεί αντανακλά την αδικία συνολικά στα ζητήματα της υγείας των γυναικών σε όλο τον κόσμο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή