Και δεύτερο κινεζικό εμβόλιο με υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας

Και δεύτερο κινεζικό εμβόλιο με υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας

Επίκειται πλέον η έγκριση μαζικής παραγωγής του από τις κινεζικές αρχές

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ποσοστό αποτελεσματικότητας που ξεπερνά το 79% καταγράφεται στην τελική φάση των κλινικών μελετών και δεύτερου κινεζικού εμβολίου, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη στην Κίνα.

Έτσι μετά το εμβόλιο της Sinovac, γνωστό ως Coronavac, αναμένεται πλέον και η έγκριση για το σκεύασμα της Sinopharm, που αποτελεί μονάδα του Εθνικού Κινεζικού Ομίλου Βιοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Sinopharm, τα προκαταρτικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης των μελετών έδωσαν ποσοστό επιτυχίας 79,34%. Το ποσοστό αυτό είναι κατώτερο από εκείνο που είχαν δώσει οι κλινικές μελέτες για το ίδιο εμβόλιο στα Ηνωμένα Αεραβικά Εμιράτα (86%).

Εκπρόσωπος της εταιρίας αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα που μετρήθηκε, δηλώνοντας ότι τα οριστικά στοιχεία θα ανακοινωθούν αργότερα, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Επίκειται πλέον και η έγκριση του εμβολίου από τις κινεζικές ιατροφαρμακευτικές αρχές.

Διεθνείς ειδικοί περί υγείας προειδοποιούν ότι η ανομοιογένεια στα αποτελέσματα των κλινικών μελετών μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια.

Την περασμένη εβδομάδα Τούρκοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο της Sinovac, το πρώτο που αναπτύχθηκε στην Κίνα, έχει αποτελεσματικότητα 91,25%, αλλά λίγες ώρες αργότερα η Βραζιλία έδωσε εύρος αποτελεσματικότητας από 50% έως 90%.

Το εμβόλιο της Sinopharm είναι ένα από τα πέντε πιο προχωρημένα υποψήφια σκευάσματα στην Κίνα για μαζική παραγωγή και εμβολιασμό του πληθυσμού και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης του Πεκίνου για τον εμβολιασμό κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από τον Ιούλιο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή