Εκπαιδευτική εκστρατεία για το πλύσιμο των χεριών

Εκπαιδευτική εκστρατεία για το πλύσιμο των χεριών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασική του αποστολή είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους όπου γης στην τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ είχε ένα όραμα το μακρινό 1894 όταν δημιούργησε ένα πρωτοποριακό και προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Το σαπούνι Lifebuoy από τότε μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί ως πρεσβευτής του σωστού πλυσίματος των χεριών σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο.

Η πολυετής εκπαιδευτική του εκστρατεία έχει συμβάλλει στη διάδοση μιας απλής αλλά σημαντικής διαδικασίας η οποία οχυρώνει τους ανθρώπους απέναντι στη διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Μια αναδρομή στην ιστορία του σαπουνιού δείχνει ότι ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ. ιδρύθηκαν στη Μέση Ανατολή οι πρώτες σαπωνοποιίες. Στον 8ο αιώνα η σαπωνοποιία ήταν γνωστή στην Ιταλία και στην Ισπανία και κατά τον 15ο αιώνα είχε ως κεντρικό σημείο παραγωγής τη Μασσαλία στη Γαλλία. Για πολλούς αιώνες όμως δεν είχε μιλήσει κάποιος για τη σπουδαιότητα του πλυσίματος των χεριών. Ώσπου το 1847 ο Ούγγρος γιατρός Ιγκάτς Σεμελβάις έπεισε συναδέλφους του στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν από κάθε ιατρική πράξη για να μη μεταδίδουν μικρόβια στους ασθενείς.

Εκπαιδευτική εκστρατεία για το πλύσιμο των χεριών-1

Λίγα χρόνια αργότερα με το σαπούνι Lifebuoy (η ονομασία του σημαίνει σωσίβιο) ο εφευρέτης Ουίλιαμ Χέσκεθ εξοικείωσε τους Βρετανούς με αυτή τη συνήθεια βοηθώντας τους να προστατευτούν από τη διασπορά της χολέρας. Εξίσου σημαντική ήταν η εκπαιδευτική αποστολή του το 1918 κατά την επιδημία της Ισπανικής γρίπης. Μέχρι το 2020 στόχος του Lifebuoy ήταν να προσεγγίσει και να εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκστρατεία για θέματα υγιεινής διεθνώς. Το Lifebuoy πέρα από τη μπάρα σαπουνιού καλύπτει μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων υγιεινής με κρεμοσάπουνα, αντισηπτικά και μαντηλάκια τα οποία είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα.

Ακόμη μέσω του προγράμματος «Help a Child Reach 5» το Lifebuoy προσπαθεί να διαδόσει ακόμη περισσότερο τη σημασία της υγιεινής των χεριών σε αναπτυσσόμενα κράτη βοηθώντας όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν την ηλικία των 5 ετών. Έχει διαπιστωθεί ότι κάθε χρόνο πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν προτού συμπληρώσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους, από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία. Αρκετοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν έπλεναν τακτικά και προσεκτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή