Κορωνοϊός εναντίον ανδρικής γονιμότητας

Κορωνοϊός εναντίον ανδρικής γονιμότητας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΦΙΛΝΤ. Την ποιότητα του σπέρματος ενδέχεται να επηρεάζουν βαριές μορφές της νόσου COVID-19, πλήττοντας τη γονιμότητα ορισμένων ασθενών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Reproduction».

«Η έκθεση αυτή προσφέρει τα πρώτα σαφή στοιχεία για την αρνητική επίδραση που έχει η COVID-19 στην ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική αναπαραγωγική ικανότητα», αναφέρει το πόρισμα της μελέτης. Τον σκεπτικισμό τους εκφράζουν, όμως, ιατροί που δεν μετείχαν στην έρευνα, καλώντας σε περαιτέρω μελέτη. «Οφείλω να προειδοποιήσω για την ερμηνεία των στοιχείων της έρευνας.

Παρά τους ισχυρισμούς της ερευνητικής ομάδας ότι απέδειξαν τις βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός στην ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία, η μελέτη τους δείχνει μόνο συσχετισμό μεταξύ  ιού και ανδρικής γονιμότητας», λέει ο Αλαν Πέισι, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, στη Βρετανία.

«Η προσβολή από κάθε ιό, όπως της γρίπης, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση –ή ακόμη και μηδενισμό– του ποσοστού σπερματοζωαρίων για λίγες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Αυτό καθιστά δύσκολο τον υπολογισμό της επίπτωσης του κορωνοϊού στην ανδρική γονιμότητα», σημειώνει ο δρ Τσάνα Τζαγιασένα, ενδοκρινολόγος και ανδρολόγος του πανεπιστημίου Ιμπίριαλ, στο Λονδίνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε εντοπίσει ίχνη COVID-19 στο σπέρμα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του σπέρματος», προσθέτει η Αλισον Μέρντοχ, επικεφαλής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε σχετικά μικρό δείγμα ασθενών, συνέκρινε την περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων σε υγιείς άνδρες με αυτή σε ασθενείς με COVID-19. Η περιεκτικότητα, κινητικότητα και μορφολογία των σπερματοζωαρίων ασθενών με κορωνοϊό ήταν ιδιαίτερα μειωμένη και αλλοιωμένη σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες. 

«Οι επιπτώσεις στα κύτταρα του σπέρματος περιορίζουν την ποιότητά του και μειώνουν την αναπαραγωγική ικανότητα. Παρότι οι επιπτώσεις περιορίζονται με την πάροδο του χρόνου, παραμένουν σημαντικές σε ασθενείς με βαριάς μορφής COVID-19», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Μπεζάντ Μαλεκί, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Γκίσεν, στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή