Συνεργασία GSK-Curevac για νέα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων

Συνεργασία GSK-Curevac για νέα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων

Το σχέδιο ύψους 150 εκατ. ευρώ θα αναπτύξει δεύτερης γενιάς σκευάσματα σε έναν χρόνο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, οι GlaxoSmithKline και Curevac ανακοίνωσαν από κοινού την Τετάρτη την έναρξη συνεργασίας τους για τη δημιουργία νέας γενιάς εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα καλύπτει και τα μεταλλαγμένα στελέχη του.

Η κοινή προσπάθεια των δύο κολοσσών αποτελεί συνεργασία ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, βασισμένη στην υπάρχουσα ήδη σχέση μεταξύ της βρετανικής GSK της γερμανικής Curevac, και θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη ως το 2022 εμβολίων με την τεχνολογία mRNA και με τη δυνατότητα προσαρμογών σε πολλαπλές μεταλλάξεις μέσω του ιδίου σκευάσματος.

Η ανάπτυξη του νέου εμβολίου ξεκινά αμέσως, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες, ώστε εντός ενός έτους να είναι διαθέσιμο, εφόσον προκύψει και η απαραίτητη έγκριση των εποπτικών αρχών.

Η GSK θα υποστηρίξει επίσης την παραγωγή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων φέτος του εμβολίου πρώτης γενιάς της Curevac, που φέρει την ονομασία CVnCoV.

«Η αύξηση των μεταλλάξεων που παρουσιάζονται με την πιθανότητα να ελαττώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 της πρώτης γενιάς απαιτεί επιτάχυνση των προσπαθειών για την ανάπτυξη εμβολίων ενάντια σε νέα στελέχη, ώστε να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία,» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο φαρμακευτικών εταιριών.

Τα εμπορικά διακιώματα των νέων εμβολίων θα τα διατηρεί η GSK, με εξαίρεση τις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) όπου θα τα έχει η Curevac.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT