ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Από 30% έως 100% πιο θανατηφόρο το βρετανικό στέλεχος

Έρευνα στη Βρετανία συνέκρινε τη θνητότητα της εγχώριας μετάλλαξης με άλλες

Από 30% έως 100% πιο θανατηφόρο το βρετανικό στέλεχος

Το βρετανικό στέλεχος που ανιχνεύτηκε πρώτη φορά στο Κεντ της Αγγλίας στα τέλη του 2020 είναι από 30% έως και 100% πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Βρετανία την Τετάρτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, συνέκρινε το ποσοστό θανάτων ασθενών στη Βρετανία που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος που φέρει τον τύπο Β.1.1.7 (γνωστό στην Ελλάδα ως η βρετανική μετάλλαξη) με το ποσοστό θνητότητας από άλλα στελέχη του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το στέλεχος Β.1.1.7 είχε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνητότητας.

Το στέλεχος αυτό, γνωστό στη Βρετανία ως το στέλεχος του Κεντ, έχει 23 μεταλλάξεις στον γενετικό του κώδικα, δηλαδή αρκετά μεγάλο αριθμό τροποποιήσεων, και έχει διαγνωστεί πλέον σε πάνω από 100 χώρες, με σημαντική επίδραση στο τελευταίο κύμα της πανδημίας και στην Ελλάδα.

Κάποιες από τις αλλαγές στον γενετικό κώδικα του βρετανικού στελέχους το καθιστούν πολύ πιο μεταδοτικό, με τους επιστήμονες στη Βρετανία να υπολογίζουν ότι μεταδίδεται από 40% έως 70% ευκολότερα από ό,τι προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού.

Η βρετανική έρευνα κατέγραψε ότι από 54.906 ασθενείς με Covid-19 από το βρετανικό στέλεχος προέκυψαν 227 θάνατοι, ενώ σε ακριβώς ίδιο δείγμα ασθενών που μολύνθηκαν από άλλα στελέχη οι θάνατοι ανήλθαν στους 141. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα αρχικά στελέχη είχαν θνητότητα 0,26%, το Β.1.1.7 είχε ποσοστό 0,41%, δηλαδή 61% μεγαλύτερη θνητότητα.

«Αυτό, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να μεταδίδεται γρήγορα, καθιστά το Β.1.1.7 μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά από όλους», προειδοποιεί ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ που ήταν εκ των διευθυνόντων την έρευνα.

Πηγή: Reuters