Viatris: Νέοι δρόμοι στη φροντίδα υγείας

Viatris: Νέοι δρόμοι στη φροντίδα υγείας

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Ποια είναι η Viatris;

Η VIATRIS είναι μια νέα, παγκόσμια εταιρεία φροντίδας υγείας που ιδρύθηκε το 2020 από την συνένωση της Mylan και της Upjohn, εταιρείας του ομίλου Pfizer. Αποστολή της είναι να δώσει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να ζουν με καλύτερη υγεία, σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιεί μια σειρά από πλεονεκτήματα: κορυφαία εξειδίκευση, όχι μόνο επιστημονική, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας, αποδεδειγμένη εμπειρία σε ρυθμιστικά θέματα και στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και ισχυρές δυνατότητες στον εμπορικό τομέα.

2. Διανύουμε μια εποχή, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία φέρνουν αλματώδη πρόοδο στο χώρο του φαρμάκου. Ταυτόχρονα, όμως, τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονες προκλήσεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού κ.λπ. Ποιο είναι το στίγμα της Viatris μέσα σε αυτό το περιβάλλον;

Στη Viatris βλέπουμε την υγειονομική φροντίδα όχι όπως είναι, αλλά όπως θα έπρεπε να είναι. Φιλοδοξία μας είναι, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε το τοπίο στο συγκεκριμένο χώρο. Να γίνουμε συνεργάτης επιλογής και πυλώνας σταθερότητας, σε έναν κόσμο όπου οι υγειονομικές ανάγκες εξελίσσονται διαρκώς. Να λειτουργήσουμε ως παγκόσμια πύλη εισόδου στην υγειονομική περίθαλψη, που θα παρέχει περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης σε φάρμακα από ποτέ.

Κι αυτό το επιδιώκουμε διευρύνοντας την πρόσβαση σε αξιόπιστα, υψηλής ποιότητας φάρμακα, προωθώντας βιώσιμες λειτουργίες και καινοτόμες λύσεις, οι οποίες συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, επενδύοντας σε γόνιμες συνεργασίες και αξιοποιώντας τη συλλογική εξειδίκευση, για να συνδέσουμε καλύτερα τους ανθρώπους με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

3. Η Viatris ιδρύθηκε στη διάρκεια μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Ως νέα εταιρεία στο χώρο της υγείας, το είδατε ως «οιωνό»; Πώς διαχειριστήκατε τις προκλήσεις αυτής της περιόδου;

Η δημιουργία της Viatris είχε αρχίσει να προετοιμάζεται πριν από την πανδημία. Όμως, είναι αλήθεια ότι η κρίση αυτή – που συνέπεσε με το ξεκίνημά μας – ανέδειξε  κάτι πολύ σημαντικό: την αξία της υγείας, αλλά και του ρόλου της επιστήμης στην προστασία της. Επιβεβαίωσε τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας, αλλά και της ύπαρξης εταιρειών όπως η Viatris, οι οποίες μπορούν να ηγηθούν όχι μόνο στην παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων, αλλά και στη διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά.

Στη διάρκεια της πανδημίας, αξιοποιήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο τους πόρους και την εξειδίκευσή μας, προκειμένου να συμβάλουμε στις προσπάθειες καταπολέμησης της νόσου COVID-19, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και σε αυτό της θεραπείας. Ταυτόχρονα, επιδιώξαμε να συνεισφέρουμε ενεργά στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας στα συστήματα υγείας. Ειδικότερα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προχωρήσαμε σε δωρεές για την ενίσχυση επτά νοσοκομειακών μονάδων της χώρας και τη διευκόλυνση του έργου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

4. Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πρόσβασης. Πώς ακριβώς υπηρετείτε αυτό το σκοπό με τη δραστηριότητά σας;

Στη Viatris πιστεύουμε ακλόνητα ότι, πέρα από την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών λύσεων, κρίσιμη προϋπόθεση για καλύτερη υγεία είναι η διασφάλιση πρόσβασης στις κατάλληλες θεραπείες, τη σωστή στιγμή. Σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούμε τις επιστημονικές, παραγωγικές και εμπορικές μας ικανότητες, υποστηρίζοντας παράλληλα πολιτικές που μειώνουν τα εμπόδια στην πρόσβαση και δημιουργούν αξία για τα συστήματα υγείας.

Η διασφάλιση σταθερής πρόσβασης σε φάρμακα, τώρα και στο μέλλον, μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα από τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές, να συνεργαστούμε με όλους – κυβερνητικούς φορείς, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, συλλόγους ασθενών και άλλους εταίρους – και να συμβάλουμε στην αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων. 

5. Ποια είναι τα προϊόντα που παρέχετε;

Διαθέτουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 1.400 φαρμακευτικά μόρια. Ανάμεσά τους είναι κορυφαία, εμβληματικά επώνυμα προϊόντα, καθώς και σημαντικά πρωτότυπα φάρμακα, γενόσημα, συμπεριλαμβανομένων των επώνυμων και σύνθετων γενοσήμων, βιο-ομοειδή και προϊόντων OTC & φαρμακείου. Προσφέρουμε θεραπευτικές επιλογές υψηλής ποιότητας σε περισσότερες από 10 κατηγορίες, που καλύπτουν ευρύ φάσμα μη μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων. Ειδικότερα, παρέχουμε αξιόπιστα και ποιοτικά φάρμακα, που αντιμετωπίζουν 9 από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ περισσότερα από 200 φάρμακά μας περιλαμβάνονται στον Πρότυπο Κατάλογο Απαραίτητων Φαρμάκων του ΠΟΥ.

6. Που εστιάζει η εταιρεία, όσον αφορά την Έρευνα και Ανάπτυξη;

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου μας, εστιάζουμε σε επενδύσεις που προσθέτουν αξία στην εταιρεία, αλλά και στους ασθενείς. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν την εξειδίκευση σε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές των προϊόντων, την ανάπτυξη ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων ενώ στον τομέα της βιοτεχνολογίας επενδύουμε συστηματικά, προκειμένου να αναπτύξουμε το χαρτοφυλάκιο μας με την προσθήκη νέων βιο-ομοειδών τα επόμενα έτη.

Ουσιαστικά, μέσω της επένδυσης στην επιστήμη και την καινοτομία, στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες σε σημαντικά φάρμακα, τα οποία βοηθούν τους ασθενείς σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

7. Στην Ελλάδα ποια είναι σήμερα η παρουσία σας;

Η Viatris δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με ένα δυναμικό 200 εξειδικευμένων στελεχών και ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει πάνω από 100 προϊόντα. Σήμερα, διαθέτουμε στους Έλληνες ασθενείς περισσότερες από 26 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε χρόνο. Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας παράγεται στη χώρα μας, ενώ έχουμε αναπτύξει συνεργασίες διανομής και προώθησης προϊόντων μας με 6 ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.

Η στρατηγική μας για το επόμενο διάστημα στοχεύει στην αύξηση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε σύγχρονες θεραπείες, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των  βιο-ομοειδών και του εμβολιασμού κατά της γρίπης, την υποστήριξη και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και τη συμμετοχή μας στο διάλογο, για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή