Galinos.gr: Από την πλατεία Αριστοτέλους στην Ευρώπη

Galinos.gr: Από την πλατεία Αριστοτέλους στην Ευρώπη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καταξιωμένος ηλεκτρονικός σύμβουλος των επιστημόνων υγείας κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ευρώπη. Οι μοναδικές υπηρεσίες υποστήριξης κλινικής απόφασης που διαθέτει πρόκειται να ενσωματωθούν σε συστήματα υγείας χωρών του εξωτερικού. Καταλύτης του εγχειρήματος είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, γνωστό και ως EIT, το οποίο διέκρινε τη δυναμική του Γαληνού στον κλάδο της ψηφιακής υγείας.

Πώς όμως αυτή η ελληνική προσπάθεια κατάφερε να αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Όλα ξεκίνησαν με την ιδέα του ιατρού Θανάση Κλέωντα για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού οδηγού φαρμάκων. Την υλοποίηση της σκέψης αυτής ανέλαβε ο Γιώργος Νικολαΐδης, αναπτύσσοντας την online έκδοση του Galinos.gr. Ο Άνθιμος Μουστάκας, με τη σειρά του, φρόντισε για τη συλλογή και επεξεργασία του περιεχομένου.

Αυτοί που «ανακάλυψαν» πρώτοι τον Γαληνό ήταν οι ασθενείς που αναζητούσαν πληροφορίες για τη φαρμακευτική τους αγωγή στο Διαδίκτυο. Η διάδοση σε ιατρούς και φαρμακοποιούς υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα την εκθετική αύξηση της δημοφιλίας του site.

Οι πρώτοι συνδρομητές ήρθαν το 2011 και, με τα σχόλιά τους, ανέδειξαν τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της πλούσιας βάσης δεδομένων φαρμάκων. Σύντομα τέθηκε ο επόμενος στόχος – η εξέλιξη του Galinos.gr σε ηλεκτρονικό σύμβουλο του επιστήμονα υγείας. Αυτό πραγματώθηκε χάρη στη συμβολή τριών γυναικών σε θέσεις-κλειδιά. Η Μάρθα Ζαχαριάδου ανέλαβε τον συντονισμό της ομάδας. Η Τζένη Πλιάτσικα ηγήθηκε της ανάπτυξης αλγορίθμων ιατρικής συλλογιστικής. Η Μαρία Ζανδέ επιμελήθηκε το επιστημονικό περιεχόμενο.

Με αφοσίωση και προσεκτικά βήματα, η ομάδα ανέπτυξε τη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσία Έλεγχος συγχορήγησης. Το online εργαλείο εντοπίζει παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν όταν ο ασθενής λάβει φάρμακο που δεν ταιριάζει με την αγωγή ή τα ενεργά του νοσήματα. Ο έλεγχος συγχορήγησης κυριολεκτικά σώζει ζωές, καθώς προλαμβάνει παρενέργειες φαρμάκων που, με βάση διεθνείς μελέτες, ευθύνονται για το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Galinos.gr: Από την πλατεία Αριστοτέλους στην Ευρώπη-1

Ο Γιώργος Νικολαΐδης, ιδρυτής της Ergobyte, εξηγεί: «Το έργο μας συντελείται σε δύο στάδια. Σε τεχνικό επίπεδο συλλέγουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, τα ψηφιοποιούμε και τα επεξεργαζόμαστε. Σε επιστημονικό επίπεδο, συντάσσουμε και ενημερώνουμε ιατρικούς κανόνες για τις ενδείξεις, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Η εγκυρότητα και η αξιοπιστία μας είναι αποτέλεσμα αυστηρών διαδικασιών ελέγχου ποιότητας.».

Σήμερα, ένα εκατομμύριο επιστήμονες υγείας και ασθενείς ενημερώνονται από το Galinos.gr κάθε μήνα. Σε αυτούς προστίθενται δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας που αξιοποιούν τα εργαλεία στήριξης απόφασης μέσα από τα πληροφοριακά τους συστήματα. Η εμπιστοσύνη των χρηστών αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα, με το 82% των ιατρών να δηλώνει πως ο Γαληνός αποτελεί αναπόσπαστο βοήθημα κατά τη συνταγογράφηση.

Η Μάρθα Ζαχαριάδου, Product Manager της Ergobyte, περιγράφει τα σχέδια της εταιρείας: «Θεωρούμε ότι διαθέτουμε ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η αγγλική έκδοση των υπηρεσιών του Galinos.gr έχει ήδη ολοκληρωθεί. Με την υποστήριξη του EIT Health, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με επικεφαλείς νοσοκομείων της Ευρώπης.»

Η Ergobyte, ως νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογική επιχείρηση της Υγείας, στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό. Σύντομα, χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και η Αυστρία θα αποκτήσουν τον δικό τους Γαληνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή