ΥΓΕΙΑ

Γιατί ένα καθημερινό κρύο ντους βοηθάει σημαντικά την υγεία μας

Οι επιστήμονες ερευνούν τα πλεονεκτήματα της... ψυχρολουσίας για τον οργανισμό μας

Γιατί ένα καθημερινό κρύο ντους βοηθάει σημαντικά την υγεία μας

Μπορεί το κρύο ντους κάθε πρωί να αποτελεί μια δύσκολη άσκηση για το σώμα, αλλά οι ωφέλειες που προκύπτουν για τον οργανισμό πάνε πολύ πιο πέρα από ένα… καλό ξύπνημα ενόψει της ημέρας, όπως αναφέρουν επιστημονικά ευρήματα.

Σύμφωνα με άρθρο της Λίντσι Μπότομς, που διδάσκει Ψυχολογία της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντσιρ στη Βρετανία, έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που επιλέγουν κρύο ντους αντί για ζεστό λείπουν λιγότερο από την εργασία τους λόγω ασθενείας.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα και έκαναν ψυχρό ντους για 30 έως 90 δευτερόλεπτα καθημερινά είχαν 29% λιγότερες ημέρες ασθενείας στην εργασία τους. Η διάρκεια του κρύου ντους δεν επηρέασε το αποτέλεσμα.

Το άρθρο, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Conversation, επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι είναι αυτό στο κρύο ντους το οποίο μοιάζει να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εκείνο όμως που διαπιστώνουν οι επιστήμονες είναι ότι το κρύο νερό φαίνεται να ενεργοποιεί το κομμάτι εκείνο του νευρικού μας συστήματος που αποκαλείται «συμπαθητικό» και ετοιμάζει τον οργανισμό για την αντίδραση σε κάθε απειλητική κατάσταση. Το χαμηλής θερμοκρασίας νερό ενεργοποιεί το σύστημα αυτό με αύξηση της ορμόνης νοραδρεναλίνη. Αυτή συνήθως προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης, και συνδέεται με τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η βύθιση σε ψυχρό νερό ευνοεί το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού. Όσο εκτίθεται στο κρύο νερό, το σώμα μας ελαττώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Μόλις όμως σταματήσει το ψυχρό νερό, ο οργανισμός αναγκάζεται να αναθερμάνει το σώμα, στέλνοντας αυξημένες ποσότητες αίματος προς το δέρμα.

Υπάρχουν ακόμη μελέτες ότι το ψυχρό ντους μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα που χρονολογείται από το 2000 έχει δείξει πως η βύθιση σε νερό θερμοκρασίας 14 βαθμών Κελσίου (περίπου όσο έχουν οι περισσότερες ελληνικές θάλασσες τον Φεβρουάριο) αυξάνει τον μεταβολισμό κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 350%.

Πέρα όμως από τα σωματικά κέρδη, το ψυχρό ντους μπορεί να έχει και ψυχολογικά οφέλη: Υπάρχει μια σχολή σκέψης που αναφέρει ότι η βύθιση σε κρύο νερό βελτιώνει τη νοητική επαγρύπνηση λόγω της τόνωσης πάλι του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους έχει εντοπιστεί ότι η εφαρμογή ψυχρού νερού στο πρόσωπο και τον λαιμό ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπροσθέτως, ένα κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει διότι λόγω της υψηλής πυκνότητας των αισθητήρων του κρύου στο δέρμα μας, ένα ψυχρό μπάνιο στέλνει τεράστια ποσότητα ηλεκτρικών σημάτων από τα περιφερειακά νεύρα στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες κατά της κατάθλιψης.

Επισημαίνεται πάντως ότι ένα ξαφνικό κρύο ντους μόνο καλό δεν κάνει σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, διότι σοκάρει τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες ή και καρδιακή προσβολή.

Πηγή: The Conversation