Ταξίδι Ελπίδας για τους πάσχοντες από άνοια

Ταξίδι Ελπίδας για τους πάσχοντες από άνοια

Η νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται η επιδημία του 21ου αιώνα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται η επιδημία του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή κάποιος τρόπος να αποτραπεί η εκδήλωσή της νόσου, ενώ εμπλέκει όλο και περισσότερους ανθρώπους, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμερα επηρεάζει περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια άτομα στον κόσμο –κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 7,7 εκατ. νέα κρούσματα–, αριθμός που εκτιμάται ότι θα υπερτριπλασιαστεί έως το 2050. Στην Ελλάδα εμπλέκει περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, ασθενείς και μέλη των οικογενειών τους, καθώς οι πάσχοντες από άνοια υπολογίζονται σε 160.000 και τα άτομα με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομος της άνοιας) σε 280.000. Το ετήσιο κόστος της ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια παγκοσμίως και τα 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για ασθενή και φροντιστή. Από την πλευρά του δεύτερου απαιτείται μεγάλη αφοσίωση, ατελείωτη υπομονή και εκπαίδευση προκειμένου να αντιμετωπίσει την απώλεια μνήμης, την αδυναμία αναγνώρισης προσώπων, τη διανοητική σύγχυση, την ταραχή του οικείου προσώπου… Και συχνά αυτός γονατίζει.

Μεγάλα βήματα στην Ελλάδα στα πεδία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού με εκδόσεις και διαλέξεις, της ενθάρρυνσης ερευνητικών συνεργασιών με συνέδρια και μηνιαία σεμινάρια, της ανάπτυξης προτύπων περίθαλψης και της κατάρτισης φροντιστών πραγματοποιεί η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease/HIAAD). Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι κλινικοί ιατροί και ερευνητές των νευροεπιστημών από όλον τον κόσμο, άλλοι ειδικοί, όπως ψυχολόγοι, αλλά και νοσηλευτές και συγγενείς ασθενών.

Τώρα η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ, με την υποστήριξη της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών οργανώνει εκδήλωση, στην οποία οι ειδικοί συζητούν με το ευρύ κοινό, τους πάσχοντες, τους φροντιστές και την επιστημονική κοινότητα για την περίθαλψη ασθενών με άνοια, Αλτσχάιμερ και άλλες διαταραχές μνήμης και νοητικών λειτουργιών. 

Η εκδήλωση αυτή (δια ζώσης και διαδικτυακή), που τιτλοφορείται «Ταξίδι Ελπίδας», θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 17:00-20:00.

Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν δια ζώσης μόνο οι έχοντες Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό Νόσησης. Όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο: hiaad.org/el/index.php/events/JtH

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:

  • Κωνσταντίνος Λυκέτσος, Καθηγητής, κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse (Psychiatry and Behavioral Sciences) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer’s Disease), Ιδρυτής και  Διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Διαταραχών Μνήμης και Νόσου Αλτσχάιμερ (Memory and Alzheimer’s Treatment Center) και Συν-Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (Johns Hopkins Alzheimer’s Disease Research Center). 
  • Νικόλαος Σκαρμέας, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1η Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο).
  • Βασιλική Μαχαιράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
  • Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής κα Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας.
  • Ιωάννης Ταρνανάς, Senior Atlantic fellow for Equity in Brain Health και Chief Scientific Officer, Altoida Inc.
  • Νότης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Θεατρικών Παραγωγών “Θάλλω”, με σκοπό τον σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση ψυχαγωγικών προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία και τους ασθενείς με άνοια.

Τα θεμέλια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ τέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο καθηγητής Κώστας Λυκέτσος, ηγετική μορφή διεθνώς στην έρευνα κατά του Αλτσχάιμερ, από το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Johns Hopkins, η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Μαχαιράκη από το ίδιο πανεπιστήμιο, ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος από το BiHELab του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο δρ Ιωάννης Ταρνανάς ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με στόχο τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφραστικής έρευνας για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των σχετικών διαταραχών στην Ελλάδα.

Η μεταφραστική έρευνα και η ιατρική ακριβείας στοχεύουν στην από κοινού ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, ανάλογα με την ειδική βιολογική υπόσταση του κάθε ατόμου, και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ εργαστηριακών ευρημάτων και κλινικών εφαρμογών με τη συλλογή και επεξεργασία μεγάλων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Η ΗΙΑAD δραστηριοποιείται σήμερα σε πολλαπλά επίπεδα: ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εκδόσεων και δημόσιων διαλέξεων. Ενθάρρυνση ερευνητικών συνεργασιών με τη διοργάνωση συνεδρίων και μηνιαίων σεμιναρίων. Σύνδεση των επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τη μεταφορά καινοτόμου γνώσης και την υποστήριξη των εργαζομένων φροντιστών. Πρόληψη και η αντιμετώπιση της άνοιας με την απογραφή κλινικών μνήμης, κέντρων ημερήσιας φροντίδας και οικιστικών μονάδων. Ανάπτυξη προτύπων περίθαλψης και συνεργασιών ανάμεσα σε διάφορα κέντρα στην Ελλάδα.

Η ΗΙΑAD συνεργάζεται με το Εθνικό Παρατηρητήριο Άνοιας – Aλτσχάιμερ του Υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση και υλοποίηση ενός  Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου. Ακόμη, η ΗΙΑAD και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Θάλλω” προσφέρουν με μία νέα υπηρεσία τηλεφωνικής ενημέρωσης και υποστήριξης για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, ενώ οι εταίροι της ΗΙΑAD σχεδιάζουν προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης φροντιστών.

Διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης στα:

https://hiaad.org/el/index.php/events/jth/

https://www.youtube.com/watch?v=FTb8eIsVz-s

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή