Το αποτύπωμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
το-αποτύπωμα-της-πανδημίας-στην-ψυχικ-561644293

Το αποτύπωμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό. Ο ιός και ο τρόπος μετάδοσής του άλλαξαν τις καθημερινές μας συνήθειες, επανακαθόρισαν τον τρόπο της κοινωνικής μας συναναστροφής και το περιβάλλον εργασίας μας. Ο φόβος της νόσησης και του στίγματος, η απρόβλεπτη πορεία εκδήλωσης των συμπτωμάτων της ασθένειας, η νοσηλεία χωρίς τη δυνατότητα επισκεπτηρίου και διαπροσωπικής επαφής, ήταν βασικά στοιχεία αυτής της νέας συνθήκης. Η τόσο απότομη αλλαγή της ζωής μας αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται ότι περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από κατάθλιψη και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις δέκα χώρες με τον υψηλότερο επιπολασμό. Πρόκειται για μια ετερογενή και πολυδιάστατη διαταραχή με επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και λειτουργικότητα του πάσχοντος, αλλά και με παράπλευρες συνέπειες και στη ζωή των φροντιστών που αναλαμβάνουν την περίθαλψη των ασθενών.

H Janssen Ελλάδος διοργάνωσε πρόσφατα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιστημονική ενημέρωση για τη νόσο της κατάθλιψης με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, εκπροσώπων του δικτύου φροντιστών και της φαρμακευτικής εταιρείας. «Η κατάθλιψη εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη ασθένεια και η επιβάρυνση που προκαλεί αυξάνει διαρκώς. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και η κατάλληλη αντιμετώπιση από τους ειδικούς», δήλωσε ο Ιωάννης Χατζημανώλης, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το αποτύπωμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία-1

Στην εκδήλωση ο Φωκιών Δημητριάδης, εκπρόσωπος του δίκτυο φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, επισήμανε το φορτίο που επωμίζονται οι άτυποι οικογενειακοί φροντιστές. Στην πλειονότητά τους, έως και 90% των φροντιστών ασθενών με ψυχικές νόσους είναι συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία αφιερώνουν κατά μέσο όρο 38 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα τους. Το ένα τρίτο εξ’ αυτών αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους και δέχονται μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από την κατάθλιψη περιορίζουν τις δραστηριότητες τους. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, σε ποσοστό 37% δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να ξεκινήσει μια προσωπική σχέση, αναφέρουν ότι εβδομαδιαίως χάνουν 5,6 ώρες από την εργασία τους καθώς μειώνεται η παραγωγικότητά τους. Ακόμη ένα στα δέκα άτομα έχει απουσιάσει από την εργασία του κατά μέσο όρο 36 ημέρες ανά καταθλιπτικό επεισόδιο. Στο 60% με 70% των ασθενών η κατάθλιψη μπορεί να είναι υποτροπιάζουσα.

«Η έγκυρη ενημέρωση είναι σύμμαχος απέναντι σε μια ασθένεια όπως η κατάθλιψη. Εμείς στη Janssen έχουμε πάντα στο επίκεντρο το όφελος των ασθενών, στηρίζοντας γιατρούς και φροντιστές. Με την επιστημονική καινοτομία, κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, είμαστε δίπλα στους ασθενείς και την κοινωνία», τόνισε η Κέλυ Σταυρόπουλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Janssen Ελλάδος.

Στην παρουσίασή του ο Μάνος Κουταλάς, ειδικός παθολόγος- λοιμωξιολόγος και Medical Affairs Director στη Janssen Ελλάδος, επισήμανε ότι η κατάθλιψη είναι μια πολυδιάστατη νόσος η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει από αλλαγές στη διάθεση (δυσφορία, απελπισία, ανηδονία), μέχρι κινητικά ελλείμματα και γνωστική δυσλειτουργία, ενώ στόχος της Janssen είναι να μειώσει τις επιπτώσεις που προκαλούν οι διαταραχές ψυχικής υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή