Τα οφέλη χρήσης των ακουστικών βαρηκοΐας
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
τα-οφέλη-χρήσης-των-ακουστικών-βαρηκο-561725641

Τα οφέλη χρήσης των ακουστικών βαρηκοΐας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απώλεια ακοής επηρεάζει σε κάποιο βαθμό περίπου το 10% του πληθυσμού. Η συχνότητα της βαρηκοΐας αυξάνεται με την ηλικία. Στα άτομα μεταξύ 20 και 35 ετών το ποσοστό εμφάνισης της βαρηκοΐας ανέρχεται στο 3%, αυτό το νούμερο ανεβαίνει στο 11% και 43% για τις ηλικίες 44 – 55 και 65 – 85 αντιστοίχως.

Τα άτομα που πάσχουν από απώλεια ακοής και χρήζουν βοήθειας συνήθως παρουσιάζουν τις παρακάτω ενδείξεις:

  • Η ομιλία και οι περιβαλλοντικοί ήχοι δεν είναι ευκρινείς.
  • Δυσκολία στην ικανότητα να ακούσουν υψίσυχνους ήχους όπως το κελάιδημα, το κουδούνι της πόρτας, το τηλέφωνο κλπ.
  • Μεγαλύτερη δυσκολία επικοινωνίας σε περιβάλλον με περιβαλλοντική φασαρία όπως ένα εστιατόριο.
  • Ζητούν από τους άλλους να μιλήσουν πιο αργά και καθαρά ή ακόμη και να τους επαναλάβουν τα λεγόμενά τους.
  • Τα άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος παραπονιούνται ότι ανεβάζουν την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.
  • Τα αυτιά τους παρουσιάζουν εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά).
  • Παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε ορισμένους ήχους.

Η βαρηκοΐα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου. Τα καλά νέα όμως είναι ότι η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής, μέσω των ακουστικών βαρηκοΐας, βελτιώνει την συνολική ποιότητα ζωής. Πιο συγκεκριμένα τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι τα ακόλουθα:

Τα οφέλη των ακουστικών βαρηκοΐας

Τα οφέλη χρήσης των ακουστικών βαρηκοΐας-1
Τα 5 οφέλη – πλεονεκτήματα των ακουστικών βαρηκοΐας

Βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων

Η μη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας καθιστά την επικοινωνία δύσκολη οδηγώντας πολλές φορές σε απομόνωση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη. Σε άλλες περιπτώσεις, η δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ ενός ζευγαριού που ο ένας πάσχει από βαρηκοΐα, μπορεί να οδηγήσει σε περιττές λογομαχίες. Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας, βελτιώνει την ικανότητα ενός βαρήκοου να αλληλεπιδρά με τον κοινωνικό του περίγυρο.

Μειωμένος κίνδυνος έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών

Το τμήμα του εγκεφάλου των βαρήκοων που σχετίζεται με την αναγνώριση της ομιλίας, παρουσιάζει προοδευτική εκφύλιση. Αυτό συμβαίνει λόγω των μειωμένων ερεθισμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος εξαιτίας της μη αντιμετώπισης της βαρηκοΐας. Με την πάροδο του χρόνου, η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών επιδεινώνεται και η ικανότητα ενός βαρήκοου να κατανοήσει την ανθρώπινη ομιλία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ανεξάρτητα από την ηλικία, η απώλεια ακοής πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος που αναφέρθηκε παραπάνω. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας μειώνει τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών εξαιτίας των απαραίτητων ερεθισμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος.

Υποκειμενική μείωση της αντίληψης των εμβοών

Οι εμβοές είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα που συναντάται στα άτομα που πάσχουν από απώλεια ακοής. Οι εμβοές γίνονται αντιληπτές ως ένα κουδούνισμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά που μπορούν να δυσκολέψουν το άτομο να κοιμηθεί αλλά και να συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα οφέλη χρήσης των ακουστικών βαρηκοΐας-2
Τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τις εμβοές

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εμβοές μπορούν να έχουν σημαντική υποκειμενική μείωση της ποιότητας της ζωής ενός ανθρώπου. Σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας ανακουφίζει αυτά τα άτομα μερικώς ή πλήρως από τις εμβοές τους.

Περισσότερη ενέργεια

Κάτι για το οποίο αρκετές φορές παραπονιούνται οι βαρήκοοι, ειδικά στο τελείωμα της ημέρας, είναι η αίσθηση κόπωσης. Αυτό δεν είναι παρά άλλη μια παρενέργεια της απώλειας ακοής. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως υπάρχει σαφής συσχέτιση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου και της ακοής. Η απώλεια ακοής σε έναν άνθρωπο, έχει σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να εργάζεται πιο σκληρά για να κατανοήσει τους ήχους. Αυτός ο επιπρόσθετος φόρτος εργασίας που καλείται να διαχειριστεί ο εγκέφαλος έχει σαν αποτέλεσμα κάποιος να αισθάνεται αυξημένη κόπωση. Η χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας συμβάλλει στην μείωση αυτού του επιπρόσθετου φορτίου που καλούνταν να διαχειριστεί ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα κανείς να αισθάνεται λιγότερο κουρασμένος. 

Υψηλότερο εισόδημα

Άλλη μια επίπτωση της βαρηκοΐας είναι η μειωμένη εργασιακή απόδοση. Τα βαρήκοα άτομα κάνουν λάθη πιο συχνά, λόγω μη σωστής λήψης των οδηγιών που τους δόθηκαν. Αυτό μπορεί ακόμη να οδηγήσει και στο να κριθεί κάποιος ακατάλληλος για κάποια θέση εργασίας ή να μην έχει τις ίδιες ευκαιρίες προαγωγής. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα βαρήκοα άτομα είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσουν μείωση του εισοδήματός τους. Ωστόσο η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να μειώσει έως και 90% την πιθανότητα μείωσης εισοδήματος εξαιτίας των λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Πως θα διασφαλίσουμε τα οφέλη των ακουστικών βαρηκοΐας;

Τα οφέλη χρήσης των ακουστικών βαρηκοΐας-3
Ρύθμιση ακουστικών βαρηκοΐας με την μέθοδο REM

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστούν τα οφέλη που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι η σωστή επιλογή και η εξατομικευμένη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με την ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας σύμφωνα με την μέθοδο Real Ear Measurements (REMs) που πραγματοποιείται στα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου.

Πηγές:

  • https://kampsenhearing.com/blog/top-5-benefits-to-wearing-hearing-aids
  • https://www.hear-it.org/Advantages-of-a-hearing-aid
  • https://andersonaudiology.com/resources/5-benefits-of-hearing-aids/
  • https://www.akoustikatheodorou.gr/akoystika-varikoias/
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή