Δυσθρεψία: Δωρεάν έλεγχος σε ασθενείς
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
δυσθρεψία-δωρεάν-έλεγχος-σε-ασθενείς-561902872

Δυσθρεψία: Δωρεάν έλεγχος σε ασθενείς

Πρόγραμμα ελέγχου της κατάστασης θρέψης σε άτομα με δυσθρεψία από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία.

Ανεξήγητη και ξαφνική απώλεια βάρους -μεγαλύτερη από 5% μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών και πάνω από 10% σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών-, έλλειψη όρεξης για φαγητό, εξάντληση, αδυναμία και δυσκολία στην κίνηση. Πρόκειται για τα συχνότερα και πιο ενδεικτικά συμπτώματα της δυσθρεψίας, μιας διαταραχής της θρέψης που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να συναντώνται σε αρρώστους (ασθενείς) και ηλικιωμένους (συνήθως 65+). Η δυσθρεψία παρουσιάζεται όταν ο οργανισμός λαμβάνει μέσω της καθημερινής διατροφής λιγότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Παρότι δε, αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών*, τα συμπτώματά της συνήθως περνούν απαρατήρητα. 

Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου της κατάστασης θρέψης σε άτομα με δυσθρεψία. Με βασικό μήνυμα το «ΧΑΝΕΙΣ ΒΑΡΟΣ; ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ» το Fortimel της NUTRICIA επικροτεί την πρωτοβουλία αυτή. Άλλωστε, εδώ και έναν χρόνο, το Fortimel της NUTRICIA παροτρύνει το κοινό να «ΔΩΣΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ», στο πλαίσιο της ομότιτλης καμπάνιας ευαισθητοποίησης που έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των πολιτών στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση της δυσθρεψίας. 

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα δυσθρεψίας έχουν άνθρωποι που νοσούν ή έχουν χειρουργηθεί ή άτομα που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω ηλικίας.

Η δυσθρεψία μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού και φυσικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης (που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία, αδύναμο ανοσοποιητικό, αναιμία, ανορεξία, οστεοπόρωση, υπεργλυκαιμία). Σταδιακά, το άτομο που πάσχει από δυσθρεψία μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στην κίνηση, μειωμένη δύναμη και αντοχή, εξάντληση, σύγχυση στη σκέψη και δυσκολία συγκέντρωσης, ενώ γίνεται επιρρεπές σε πτώσεις. 

Δυσθρεψία: Δωρεάν έλεγχος σε ασθενείς-1

Πρόγραμμα ελέγχου Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας

Για τον λόγο αυτό, το Fortimel της NUTRICIA και η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία παροτρύνουν το κοινό, σε περίπτωση που διακρίνουν στους ίδιους ή σε αγαπημένο πρόσωπο ενδείξεις δυσθρεψίας, να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας. Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία προσφέρει λοιπόν α) τη δυνατότητα προγραμματισμού δωρεάν ελέγχου της κατάστασης θρέψης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας από εξειδικευμένους Επαγγελματίες Υγείας & β) την παροχή συμβουλών για τη βελτίωση των πιθανών διαταραχών της θρέψης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.

Επιπρόσθετες σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα «ΧΑΝΕΙΣ ΒΑΡΟΣ; ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ!» μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της ενημερωτικής εκστρατείας «ΔΩΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ».

Η δύναμη της διατροφής

Η NUTRICIA πιστεύει στη δύναμη της διατροφής και ότι μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί θετική αλλαγή στην υγεία του ανθρώπου. Από το 1896 έχει υπάρξει πρωτοπόρος στις διατροφικές ανακαλύψεις, μέσα από ενδελεχή έρευνα, συνεισφέροντας στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Η Nutricia διαθέτει μια πλήρη σειρά εξειδικευμένων θρεπτικών σκευασμάτων για τη διατροφική διαχείριση της δυσθρεψίας. Τα προϊόντα NUTRICIA Fortimel, είναι Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς και χορηγούνται υπό την επίβλεψη ενός Επαγγελματίας Υγείας, βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και ενέργειας και είναι εμπλουτισμένα με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία έχει ιδιαίτερη ενασχόληση με τη διατροφή των ηλικιωμένων, τις διαταραχές της θρέψης (δυσθρεψία, σαρκοπενία) και την προαγωγή της έρευνας και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και του ευρέως κοινού πάνω στις διατροφικές αυτές διαταραχές, την ενημέρωση και την αντιμετώπισή τους.

*Malnutrition in older adults: Correlations with social, diet-related, and neuropsychological factors, K. Κατσάς, Μάρτιος 2020
Prevalence of protein-energy malnutrition risk in European older adults in community, residential and hospital settings, according to 22 malnutrition screening tools validated for use in adults ≥ 65 years. A systematic review and meta-analysis

Δυσθρεψία: Δωρεάν έλεγχος σε ασθενείς-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή