Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο;

Το φαινόμενο της «ελίτ του ύπνου» καταρρίπτει τον μύθο του 8ωρου ύπνου. Που οφείλεται και πώς μπορεί η επιστήμη να το εκμεταλλευτεί για θεραπευτικούς σκοπούς;

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι γνωρίζουμε τον μαγικό αριθμό για τον ύπνο: 8. Τόσες είναι οι ώρες που, υποτίθεται, κάθε ενήλικας θα πρέπει να κοιμάται κάθε βράδυ, προκειμένου να είναι αρκετά ξεκούραστος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας και να είναι υγιής σε σώμα και πνεύμα. 

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, με τους συχνά απαιτητικούς ρυθμούς που καλούμαστε να ακολουθήσουμε, δεν καταφέρνουμε να συμπληρώσουμε αυτό το πολυπόθητο 8ωρο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αρκετά κουρασμένοι μέσα στην ημέρα. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που κοιμούνται αρκετά λιγότερες ώρες κάθε βράδυ και καταφέρνουν να είναι λειτουργικοί και γεμάτοι ενέργεια. 

Όχι, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν απλά διαφορετικές συνήθειες. Έχουν συγκεκριμένα γονίδια. 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπάρχει γενετική εξήγηση για τους ανθρώπους που χρειάζονται λιγότερο ύπνο, κάτι που έρχεται να καταρρίψει τον μύθο των 8 ωρών. «Είναι σαν να λες ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ύψος 1.77 κι αν είσαι πιο κοντός, έχεις πρόβλημα» λέει χαρακτηριστικά ο Λούις Τάτσεκ, από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Έτσι, κάποιοι άνθρωποι από την φύση τους κοιμούνται λίγες ώρες. Για αυτούς, 4 ή 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι αρκετές για να γεμίσουν πλήρως τις μπαταρίες τους για την επόμενη ημέρα. Ανήκουν στην λεγόμενη «ελίτ του ύπνου». 

Είναι, άραγε, η «ελίτ του ύπνου» το κλειδί στην αποδοτικότητα που χρειάζεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής;

Τα τελευταία 25 χρόνια, ο Λούις Τάτσεκ με την ομάδα του, έχουν αναλύσει τα δεδομένα και τις συνήθειες ύπνου 100 οικογενειών. Στο αρχικό λοιπόν, στάδιο της έρευνας, το βάρος δόθηκε σε αυτούς που λέμε «πρωινούς τύπους» δηλαδή εκείνους που λειτουργούν καλύτερα όταν ξυπνάνε και ξεκινούν την ημέρα τους νωρίς. 

Όπως ξέρουμε, οι «πρωινοι τύποι» όχι μόνο ξυπνούν πολύ νωρίς, αλλά συνηθίζουν να πηγαίνουν και για ύπνο νωρίς. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι σπάνιες περιπτώσεις ατόμων που, ενώ ξυπνούν νωρίς, κοιμούνται και αργά. 

Στην παραπάνω έρευνα, παρατηρήθηκε πως υπήρχαν οικογένειες που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, κάνουν, δηλαδή, «φυσικά λίγο ύπνο». 

Ο ύπνος αυτός αποδείχθηκε πως σχετίζεται με 4 συγκεκριμένα γονίδια, χωρίς να αποκλείεται ότι υπάρχουν και άλλα που σχετίζονται με αυτόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτά τα γονίδια είναι αρκετά σπάνια, με μόλις 1 στους 1000 ανθρώπους να ανήκει στην «ελίτ του ύπνου», όπως υπολογίζεται. 

Μάλιστα, όπως λέει ο Τάτσεκ, υπάρχει η πεποίθηση πως αυτά τα άτομα είναι πιο υγιή από τον μέσο όρο. Αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει μέσα από έρευνα με ερωτηματολόγια, σύμφωνα με την οποία, τα «μέλη» της «ελίτ του ύπνου» παρουσίασαν μεγαλύτερες αντοχές. 

Άρα, όσοι κοιμούνται λιγότερο, κοιμούνται ίσως και πιο αποτελεσματικά; Πολύ πιθανό. Σε πρόσφατη έρευνα, γονίδια αυτών των ατόμων χορηγήθηκαν σε ποντίκια πάσχοντα από την νόσο του Αλτσχάιμερ, και οι αντοχές τους αυξήθηκαν. 

Αν, λοιπόν, αυτά τα γονίδια απομονωθούν και χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς, ίσως μπορούν να βοηθήσουν σε μια σειρά ασθενειών, όπως ψυχιατρικές ασθένειες, διαβήτη, παχυσαρκία αλλά και καρκίνο. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο την αρχή του παζλ του μυστηρίου του ύπνου, πάντως, τα στοιχεία μοιάζουν αρκετά ενθαρρυντικά.

Με πληροφορίες από το BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή