Στρεπτόκοκκος: Πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς και πώς γίνεται το Strep-Test;

Στρεπτόκοκκος: Πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς και πώς γίνεται το Strep-Test;

Με αφορμή τον πρώτο θάνατο παιδιού από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας, μιλούν στην «Κ» ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Μίχος.

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θάνατος του εξάχρονου κοριτσιού, το οποίο υπέστη σηπτικό σοκ από στρεπτόκοκκο, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς γονείς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν το τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκκου (Strept-Test) είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνοι τους, επί συμπτωμάτων, όπως συμβαίνει με τον κορωνοϊό και τη γρίπη.

«Πρόκειται για ένα πολύ κοινό και διαδεδομένο βακτήριο. Αυτό που συνέβη στην εξάχρονη όμως είναι τρομερά σπάνιο» ξεκαθαρίζει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, o οποίος σημειώνει πως στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία η διάγνωση και η αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου είναι πολύ ικανοποιητική, καθώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου το βακτήριο διεισδύει στο αίμα και προκαλεί την επικίνδυνη για τη ζωή επιπλοκή που ονομάζεται «διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (iGAS)».

Ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημειώνει ότι παλαιότερα και μέχρι να διαδοθούν ευρέως τα αντιβιοτικά, ο στρεπτόκοκκος έδινε κακά αποτελέσματα και στη χώρα μας, καθώς «αν ο ασθενής μείνει χωρίς αντιβίωση και το μικρόβιο προχωρήσει, μπορεί να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό και στη συνέχεια σε προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς προκαλώντας στένωσή τους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά (σ.σ μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα). Πια, όμως, αυτές οι επιπλοκές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί».

Καθησυχαστικός με τη σειρά του είναι και ο Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι ο μαζικός εμβολιασμός για την ανεμοβλογιά τις τελευταίες δεκαετίες (στην οποία ο σοβαρός στρεπτόκοκκος ήταν μια συνηθισμένη επιπλοκή) μείωσε περαιτέρω την εμφάνιση των βαρειών περιστατικών νόσησης από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά, αμφότεροι οι ειδικοί, σημειώνουν πως η μη επιτήρηση του στρεπτόκοκκου από τον ΕΟΔΥ στη Ελλάδα, πρέπει ενδεχομένως να αλλάξει, ξεκινώντας από την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ισχύει η λεγόμενη «ενεργητική παρακολούθηση». Όπως το θέτει ο κ. Μίχος: «όλα τα σοβαρά περιστατικά των λοιμώξεων είναι καλό να μπουν σε επιτήρηση, ειδικά στη μετα-πανδημική εποχή, όπου οι ιοί του αναπνευστικού δρουν πολλαπλώς και δίνουν πλήθος κρουσμάτων. Η καταγραφή θα μάς βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τις τάσεις στην κοινότητα».

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή την περίοδο υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία σε σχέση με τον στρεπτόκοκκο καθώς είναι σύνηθες τα κρούσματα να αυξάνονται από τα μέσα Ιανουαρίου και να κορυφώνονται την άνοιξη. Φέτος όμως, σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε ήδη από το φθινόπωρο ήδη με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου έχουν καταγραφεί 29 θάνατοι ανηλίκων από στρεπτόκοκκο από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα .

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι Έλληνες παιδίατροι έβλεπαν επίσης περιστατικά στη χώρα μας. Τότε, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, τόνιζε στην «Κ» πως αυτό ήταν πολύ παράδοξο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, αυτό συμβαίνει γιατί η συστηματική χρήση της μάσκας και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, σχεδόν «εξαφάνισαν» πολλούς ιούς και λοιμώξεις, για τουλάχιστον δύο χρόνια, ανάμεσά τους και του στρεπτόκοκκου. Μόλις τα μέτρα άρθηκαν, όπως φάνηκε και από τα κρούσματα της γρίπης, πολλά νοσήματα επέστρεψαν δυναμικά.

Ο λόγος που στη Βρετανία τα αποτελέσματα είναι τόσο αρνητικά, είναι γιατί σύμφωνα με τον κ. Μίχο, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται πολύ καθυστερημένη διάγνωση από τους παιδίατρους. «Στην Ελλάδα, η σχέση της οικογένειας με τον παιδίατρο είναι πολύτιμη και αυτό βοηθάει πολύ την υγεία των παιδιών στη χώρα μας» σημειώνει ο κ. Μίχος.

Ο κ. Νταλούκας σημείωνε πάντως και το εξής: «Φέτος βλέπουμε αυξημένη συχνότητα στρεπτόκοκκου. Δεν φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα η νόσος είναι διεισδυτική, ότι ο στρεπτόκοκκος περνάει δηλαδή στο αίμα. Άρα, οι γονείς πρέπει δεν πρέπει να ανησυχούν για πολύ σοβαρή νόσηση αλλά, από την άλλη, πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να σπεύδουν στον γιατρό επί συμπτωμάτων χωρίς να αυτοσχεδιάζουν με σιρόπια κ.τ.λ».

Πότε πρέπει να γίνεται το Strep-Test;

Οι ειδικοί που μίλησαν στην «Κ» επισημαίνουν ότι στη δεύτερη ή τρίτη το πολύ ημέρα ενός πυρετού που ξεπερνά τους 38 βαθμούς, οι γονείς πρέπει να επισκέπτονται από κοντά έναν παιδίατρο, ώστε να υπάρχει μια σωστή διάγνωση, ανάμεσα στα πολλά μικρόβια και τους ιούς που κυκλοφορούν φέτος. Ο παιδίατρος είναι πολύ πιθανό να κρίνει πως χρειάζεται η διενέργεια Strep-Test (τεστ ανίχνευσης στρεπτόκοκκου).

Το εν λόγω τεστ, δεν μπορεί να αγοραστεί και να διενεργηθεί από τον ίδιο τον πολίτη όπως συμβαίνει με τα τεστ του κορωνοϊού και της γρίπης, αλλά μόνο σε μικροβιολογικά κέντρα και νοσοκομεία. Αν και για να γίνει το τεστ σε μια ιδιωτική δομή δεν απαιτείται συνταγογράφηση, ο κ. Μίχος σημειώνει πως είναι λάθος ένας πολίτης να αποφασίζει μόνος του να το κάνει.

Όπως εξηγεί: «είναι τόσο πολλά τα περιστατικά που το περνούν εξαιρετικά ελαφριά ή χωρίς κανένα σύμπτωμα, που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα η μαζική διενέργεια τεστ. Άλλωστε, και θετικό να βγει, θα πρέπει ο γιατρός αφού εξετάσει σχολαστικά τον ασθενή και διενεργήσει και επιπλέον καλλιέργειες, να αποφασίσει τη σοβαρότητα του και την πιθανή χορήγηση αντιβίωσης. Για να το πω απλά, ο στρεπτόκοκκος περνά οπωσδήποτε από τον γιατρό».

Το θετικό της υπόθεσης σύμφωνα με τον κύριο Μίχο είναι πως ο στρεπτόκοκκος είναι ένα ευαίσθητο βακτήριο που οι περισσότερες κοινές αντιβιώσεις «πιάνουν» και αντιμετωπίζουν πολύ καλά, χωρίς να τίθεται ζήτημα αντοχής του στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν μάλιστα, περισσότερες από μία αντιβιώσεις κατάλληλες για τον στρεπτόκοκκο, άρα δεν υπάρχει και δυσκολία εύρεσης σκευάσματος αυτή την εποχή όπου παρουσιάζονται αρρυθμίες στα φαρμακεία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή