Η τεχνητή νοημοσύνη μας κάνει μασάζ: Ένα ρομπότ φροντίζει ασθενείς στην κλινική Mayo

Η τεχνητή νοημοσύνη μας κάνει μασάζ: Ένα ρομπότ φροντίζει ασθενείς στην κλινική Mayo

Η κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα εξετάζει ήδη τις δυνατότητες του ρομποτικού μασάζ με την καθοδήγηση ΑΙ, για την ανακούφιση ασθενών και την διευκόλυνση του ανθρώπινου προσωπικού που συχνά επιβαρύνεται από το υπερπλήρες ημερήσιο πρόγραμμα. 

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρομπότ συνδεδεμένα σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κάνουν προσεκτικό, θεραπευτικό μασάζ σε ασθενείς: μια εικόνα βγαλμένη από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας προηγούμενων ετών, θα μπορούσε να γίνει σύντομα καθημερινότητα.

Η κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα εξετάζει ήδη τις δυνατότητες του ρομποτικού μασάζ με την καθοδήγηση ΑΙ, για την ανακούφιση ασθενών και την διευκόλυνση του ανθρώπινου δυναμικού που συχνά επιβαρύνεται από το υπερπλήρες ημερήσιο πρόγραμμα. 

Το EMMA είναι ένα ρομπότ σχεδιασμένο να παρέχει θεραπευτικού μασάζ Tuina. «Κάποιοι το αποκαλούν κινεζικό μασάζ, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άκρως ολοκληρωμένη προσέγγιση που εφαρμόζεται κυρίως σε μυϊκά προβλήματα και για μυϊκή ευθυγράμμιση», εξηγεί ο δρ Μπρεντ Μπάουερ, γενικός ιατρός στην κλινική.

Η Mayo μελετά τη χρήση του ρομποτικού Tuina σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση. Εάν προκύψουν θετικά αποτελέσματα από την έρευνα και η Tuina αποδειχθεί μια πολύ καλή θεραπευτική προσέγγιση, ο Μπάουερ προεξοφλεί πως η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά των ανθρώπινων χεριών και τα ρομπότ θα φανούν χρήσιμα: «Αφορά τον μισό πληθυσμό, δεν έχουμε αρκετούς ειδικούς της Tuina, για να καλύψουμε ούτε το 50% των αναγκών».

Το EMMA θα μπορούσε να βοηθήσει, αναλαμβάνοντας μέρος της εργασίας.

«Θέλουμε ο θεραπευτής να κάνει μεγάλο μέρος της αξιολόγησης και της τοποθέτησης, αλλά στη συνέχεια το ρομπότ μπορεί να αναλάβει κομμάτι των επαναλήψεων».

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του EMMA χρησιμοποιεί αισθητήρες για να μετρήσει τη μυϊκή δυσκαμψία και να υπολογίσει τα «σημεία βελονισμού» σε κάθε σώμα ξεχωριστά.

Η Mayo Clinic θέλει να πρωτοπορήσει διεξάγοντας κλινικές αξιολογήσεις του EMMA.

«Πάρα πολλοί από τους ασθενείς μας δεν ανακουφίζονται εντελώς, ούτε θα λάμβαναν πλήρη φροντίδα αν περιοριζόμασταν μόνο στη συμβατική μας εργαλειοθήκη (…) ίσως έχουμε το Tuina στο εγγύς μέλλον», σχολιάζει ο Μπάουερ, επιμένοντας πως «δεν αντικαθιστά τη συμβατική ιατρική, είναι η ιδέα της επαύξησης. Ενσωματώνουμε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους».

Πηγή: Mayo Clinic

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή