«Μυστηριώδης» αύξηση στις εγκεφαλικές λοιμώξεις παιδιών στη Νεβάδα

«Μυστηριώδης» αύξηση στις εγκεφαλικές λοιμώξεις παιδιών στη Νεβάδα

Η πιθανή εξήγηση που δίνουν επιστήμονες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ερευνούν μια σειρά από κρούσματα εγκεφαλικών λοιμώξεων σε παιδιά, που καταγράφηκαν κυρίως στην πολιτεία της Νεβάδα.

Το 2022, ο αριθμός των εγκεφαλικών αποστημάτων σε παιδιά τριπλασιάστηκε στη Νεβάδα, καθώς από τέσσερα έως πέντε, κατά μέσο όρο, ετησίως αυξήθηκε σε 18. Το εγκεφαλικό απόστημα είναι μία λοίμωξη που προκαλείται στον εγκέφαλο συνήθως από στρεπτόκοκο, σταφυλόκοκο και αναερόβια βακτηρίδια. 

«Στα 20 χρόνια εμπειρίας μου, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε η δρ. Τέιριν Μπράγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, η οποία αντιμετώπισε περιστατικά. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά υπέφεραν από ωτίτιδα ή λοίμωξη του ιγμορείου, με πονοκέφαλο και πυρετό, αλλά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, όπως αναφέρει η γιατρός «γινόταν σαφές ότι κάτι πιο σοβαρό συνέβαινε».

Μετά από μια παρουσίαση των περιπτώσεων της Νεβάδα, γιατροί από άλλα μέρη της χώρας δήλωσαν ότι βλέπουν παρόμοια περιστατικά. 

«Είμαστε απλά έκπληκτοι από τον αριθμό των κρουσμάτων που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Δρ Σουνίλ Σουντ, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Northwell Health, στη Νέα Υόρκη. 

Στη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας, οι γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων Helen DeVos, στο Μίσιγκαν, παρατήρησαν αύξηση κατά 236% στις λοιμώξεις εγκεφάλου στα νοσηλευόμενα παιδιά.

Η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός σχετίσθηκε με αύξηση κατά σχεδόν 100% στα μεμονωμένα ενδοκρανιακά αποστήματα στα παιδιά. Μία πιθανή εξήγηση των γιατρών είναι ότι ο κορωνοϊός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό των παιδιών, δίνοντας την ευκαιρία σε βακτήρια που ζουν π.χ. στη μύτη τους να φτάσουν ως τον εγκέφαλο.

«Το στόμα, η μύτη και ο λαιμός είναι γεμάτα βακτήρια, η πορεία των οποίων ελέγχεται από το ανοσοποιητικό», εξηγούν οι γιατροί. «Πολλές από τις εγκεφαλικές λοιμώξεις που παρατηρήσαμε στο νοσοκομείο μας προέρχονταν από τα ιγμόρεια των παιδιών».

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή