Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό RSV

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό RSV

Η νόσηση μπορεί να είναι σοβαρή σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με πνευμονική ή καρδιακή νόσο και διαβήτη. Στην Ευρώπη, ο RSV προκαλεί περίπου 250.000 νοσηλείες και 17.000 θανάτους νοσηλευόμενων κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες μετά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για ηλικιωμένους ανθρώπους. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το σκεύασμα αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης FDA επειδή η πρόληψη της λοίμωξης από τον RSV στον ηλικιωμένο πληθυσμό θεωρείται μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο προστατεύει κατά 83% τους ηλικιωμένους από τη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονία) που είναι η κύρια απειλή όταν τους μολύνει ο ιός RSV. Η προστασία του διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες.

Το εμβόλιο περιέχει μια τροποποιημένη έκδοση της γλυκοπρωτεΐνης επιφάνειας σύντηξης RSV. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ο κύριος στόχος των αντισωμάτων που παράγονται για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί συγκεκριμένα αντισώματα και Τ κύτταρα που βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης από RSV.

Στους ενήλικες που μολύνονται από τον ιό, συνήθως εμφανίζονται ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα,. Τα συμπτώματα μοιάζουν με μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να περιλαμβάνει ρινόρροια, φαρυγγίτιδα, βήχα, πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό.

Η νόσηση μπορεί να είναι σοβαρή σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με πνευμονική ή καρδιακή νόσο και διαβήτη. Στην Ευρώπη, ο RSV προκαλεί περίπου 250.000 νοσηλείες και 17.000 θανάτους νοσηλευόμενων κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή