Αιμοδοσία με λίγα «κλικ»

Στο άμεσο μέλλον ο εθελοντής αιμοδότης θα ενημερώνεται για όλες τις αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται και θα επιλέγει σε ποια θα συμμετέχει και τις ώρες που τον εξυπηρετούν

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού για αιμοδοσία με λίγα «κλικ», φέρνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, εγκαινιάζοντας τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Δίνουμε Αίμα».

Η νέα εφαρμογή (app) που είναι διαθέσιμη από το Αpp store (ios) και το Google play (android), κάνει πρεμιέρα με την διήμερη δράση αιμοδοσίας που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το προσεχές Σαββατοκύριακο (13 και 14 Μαϊου) στο Σύνταγμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Σταθμού του Μετρό Συντάγματος και ώρες από τις 10.30 π.μ. έως τις 15.30 μ.μ..

Οσοι «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή, μπορούν, ανοίγοντας προσωπικό λογαριασμό με μία απλή εγγραφή, να προγραμματίσουν ραντεβού για την συγκεκριμένη αιμοδοσία, διαλέγοντας την ημέρα και την ώρα που τους εξυπηρετεί. Επίσης θα μπορούν να ενημερωθούν για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να προσφέρουν αίμα, απαντώντας σε μερικές σύντομες ερωτήσεις.

Προς το παρόν στην εφαρμογή, ως διαθέσιμες αιμοδοσίες αναφέρονται μόνο αυτές του προσεχούς Σαββατοκύριακου, με την αφορμή των οποίων γίνεται πιλοτική χρήση του app. Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, στην συνέχεια το περιεχόμενό της θα εμπλουτιστεί, ενσωματώνοντας ολοένα και περισσότερους φορείς και συλλόγους που διοργανώνουν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, προκειμένου να αποτελέσει πλήρες χρηστικό αντικείμενο για τους αιμοδότες. Ετσι, στο άμεσο μέλλον ο εθελοντής αιμοδότης – χρήστης της εφαρμογής θα ενημερώνεται για όλες τις αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται και θα επιλέγει σε ποια θα συμμετέχει και τις ώρες που τον εξυπηρετούν. Αντίστοιχα θα μπορεί να τροποποιεί το ραντεβού έως μία ημέρα πριν την αιμοδοσία. 

Η μετάβαση του ΕΚΕΑ στην ψηφιακή εποχή σε ότι αφορά τα ραντεβού για αιμοδοσία, γίνεται στο πλαίσιο της προσέλκυσης περισσότερων νέων και σταθερών αιμοδοτών που θα δίνουν αίμα τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και με έναν προγραμματισμό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι το σύνηθες είναι συγκεκριμένες εποχές του έτους, -όπως είναι οι μήνες στην «καρδιά» του καλοκαιριού όταν οι περισσότεροι προγραμματίζουν τις διακοπές, αλλά και χειμερινοί μήνες όταν οι ιώσεις καθιστούν αρκετούς αιμοδότες «ανενεργούς»-, να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αίμα, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.

30 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, πέρυσι στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 523.230 μονάδες αίματος, ενώ επιπλέον 20.000 μονάδες εισήχθησαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας. Το 65% των μονάδων που συλλέχθησαν στην Ελλάδα ήταν από εθελοντισμό και οι υπόλοιπες ήταν «αίμα αναπλήρωσης», όπως ονομάζεται το αίμα που προσφέρουν συγγενείς και φίλοι ασθενών που λαμβάνουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία.

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα συλλέγονται από εθελοντισμό 30 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους. Η μεγαλύτερη προσφορά αίματος από εθελοντές παρατηρείται σε Ηπειρο και Κρήτη: πάνω από 36 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους. Στον αντίποδα είναι τα νησιά του Αιγαίου και η Στερεά Ελλάδα (20 και 21 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα). Στην Αττική συλλέγονται περίπου 25 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους.

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία αύξηση στους νέους αιμοδότες που έδωσαν αίμα για πρώτη φορά: από 54.368 το 2020 σε 63.501 το 2021 και σε 95.743 πέρυσι, κάτι που το ΕΚΕΑ επιθυμεί να μεταφράσει σε σταθερή προσφορά αίματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες είναι κοντά στους 260.000. Εάν αυτοί προσέφεραν αίμα δύο φορές τον χρόνο, θα καλύπτονταν οι ανάγκες της χώρας, χωρίς να καλούνται συγγενείς ασθενών να δίνουν αίμα αναπλήρωσης». 

Το ΕΚΕΑ υπενθυμίζει ότι για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:

-να είναι 18 έως 65 ετών

-να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

-να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον πέντε ώρες το προηγούμενο βράδυ και

-εάν έχει κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή