Οι επιστήμονες εμβολιάζουν τα κοάλα για να τα σώσουν από τη φονική «μάστιγα» των χλαμυδίων

Οι επιστήμονες εμβολιάζουν τα κοάλα για να τα σώσουν από τη φονική «μάστιγα» των χλαμυδίων

Το 2008 το 10% των φυτοφάγων ενδημικών της Αυστραλίας είχαν μολυνθεί από χλαμύδια. Σήμερα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%, σύμφωνα με Αυστραλό επιστήμονα.

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστραλοί επιστήμονες άρχισαν τους εμβολιασμούς κατά των χλαμυδίων στα άγρια κοάλα, σε μια φιλόδοξη δοκιμή πεδίου στη Νέα Νότια Ουαλία. 

Στόχος των επιστημόνων είναι να δοκιμάσουν τη μέθοδο στο πλαίσιο προστασίας των μαρσιποφόρων από τη διαδεδομένη ασθένεια που προκαλεί τύφλωση, στειρότητα και θάνατο

«(Η ασθένεια) σκοτώνει τα κοάλα τα οποία αρρωσταίνουν τόσο ώστε δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα για να βρουν τροφή ή να ξεφύγουν από τους θηρευτές τους» εξηγεί ο Σάμιουλ Φίλιπς, μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο Sunshine Coast που συνέβαλε στην ανάπτυξη του εμβολίου. 

Ο αρχικός στόχος των επιστημόνων ήταν να αιχμαλωτίσουν, να εμβολιάσουν και να παρακολουθούν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού κοάλα -περί τα 50 ζώα- στην περιοχή Νόρθερν Ρίβερς της Νέας Νότιας Ουαλίας. 

Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού αυτού εμβολίου που παρασκευάστηκε ειδικά για κοάλα, έχει προηγουμένως δοκιμαστεί σε μερικές εκατοντάδες κοάλα που είχαν μεταφερθεί σε κέντρα διάσωσης άγριας ζωής με άλλες παθήσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν κιάλια για να εντοπίζουν τα κοάλα πάνω στους ευκαλύπτους, έπειτα κατασκευάζουν κυκλικές περιφράξεις γύρω από τις βάσεις των δέντρων με πόρτες που οδηγούν σε κλουβιά. Μετά από λίγες ώρες -ή μέρες- τα κοάλα τελικά κατεβαίνουν από το ένα δέντρο για να αναζητήσουν φύλλα σε άλλο ευκάλυπτο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται εν αγνοία τους στις ακίνδυνες αυτές παγίδες. 

Οι επιστήμονες εμβολιάζουν τα κοάλα για να τα σώσουν από τη φονική «μάστιγα» των χλαμυδίων-1
«(Η ασθένεια) σκοτώνει τα κοάλα τα οποία αρρωσταίνουν τόσο ώστε δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα για να βρουν τροφή ή να ξεφύγουν από τους θηρευτές τους» εξηγεί ο Σάμιουλ Φίλιπς – Φωτ.: ΑΡ

Μετά από ένα απαραίτητο τσεκάπ ώστε να επιβεβαιωθεί πως είναι καλά στην υγεία τους, οι ερευνητές τους χορηγούν αναισθησία, τα εμβολιάζουν και τα παρακολουθούν για ένα 24ωρο για την αποφυγή τυχόν παρενεργειών. 

Ο εμβολιασμός γίνεται σε υγιή κοάλα για να αποτραπούν οι χλαμυδιακές λοιμώξεις

Πριν την απελευθέρωσή τους στη φύση, οι ερευνητές τα μαρκάρουν με μια πινελιά ροζ μπογιάς στην πλάτη ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα εμβολιαστούν διπλά. 

Η μάστιγα των χλαμυδίων

Τα κοάλα είναι ζώα εμβληματικά της Αυστραλίας, όπως και τα καγκουρό. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους πάνω στους ευκαλύπτους όπου τρώνε και κοιμούνται. 

Ο πληθυσμός των άγριων κοάλα έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Τον Φεβρουάριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε το ζώο «απειλούμενο» στις ανατολικές περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Κουίνσλαντ και της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας. 

Απειλούμενα από όλο και περισσότερες ασθένειες, την απώλεια των οικοτόπων τους και τα τροχαία, τα κοάλα κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του 2020 της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας. 

Οι επιστήμονες εμβολιάζουν τα κοάλα για να τα σώσουν από τη φονική «μάστιγα» των χλαμυδίων-2
Τα κοάλα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους πάνω σε ευκαλύπτους – Πηγή: ΑΡ

Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού στο Κουίνσλαντ έχει ήδη μολυνθεί από χλαμύδια, εκτιμούν οι επιστήμονες. Η προέλευση του αφροδίσιου νοσήματος στα κοάλα δεν έχει προσώρας επιβεβαιωθεί, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι πιθανό τα μαρσιποφόρα να κόλλησαν αρχικά την ασθένεια μετά από έκθεσή τους σε  περιττώματα μολυσμένων προβάτων και βοοειδών. Ενώ στη συνέχεια, μετάδωσαν την ασθένεια σεξουαλικά ή από τη μητέρα στα μωρά. 

Και παρότι τα βακτήρια που προκαλούν τα χλαμύδια σε ανθρώπους και ζώα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβίωση, στην περίπτωση των κοάλα η θεραπεία είναι πιο περίπλοκη. 

«Τα “πολύπλοκα” μικρόβια στο στομάχι των κοάλα είναι σχεδιασμένα να εξουδετερώνουν τις τοξίνες των φύλλων ευκαλύπτου που αποτελούν την κύρια πηγή τροφής τους» εξηγεί ο Μάθιου Κράουδερ, βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Όμως, το πεπτικό τους σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει και κάποια φάρμακα «κάτι που σημαίνει πως δεν ανταποκρίνονται σωστά στη θεραπεία με αντιβιοτικά» σημειώνει ο ίδιος. 

Όπως λέει ο Κράουδερ, που παρακολουθεί τον πληθυσμό τους στη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία επί μία και πλέον δεκαετία, το 2008 το 10% των φυτοφάγων ενδημικών της Αυστραλίας είχαν μολυνθεί από χλαμύδια. Σήμερα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. 

«Είναι ολέθριο, η γεννητικότητα είναι πάρα, πάρα πολύ χαμηλή. Σπανίως βλέπει κανείς μωρά» παραδέχεται. 

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή