Προετοιμάστε τα πέλματά σας για το καλοκαίρι

Προετοιμάστε τα πέλματά σας για το καλοκαίρι

Η ενδυνάμωση των μυών των πελμάτων σας και η ενημέρωση σχετικά με εύκολες λύσεις ανακούφισης από τον πόνο θα συμβάλουν στο να παραμείνετε δραστήριοι φέτος το καλοκαίρι

προετοιμάστε-τα-πέλματά-σας-για-το-καλ-562412992

Σαγιονάρες, κοντομάνικα και ψησταριά στην αυλή, όλα είναι συνυφασμένα με το καλοκαίρι. Ο πόνος στα πέλματα δεν είναι ευπρόσδεκτος σε αυτό το σκηνικό, για πολλούς όμως θα είναι μια πραγματικότητα αυτό το καλοκαίρι.

«Βλέπουμε συχνά άτομα να εμφανίζουν προβλήματα όταν φορούν σανδάλια ή περπατούν ξυπόλυτοι ή όταν οι δραστηριότητές τους αυξάνονται μετά τους πιο χαλαρούς, συγκριτικά, κρύους μήνες του χρόνου», λέει ο δρ Adam Tenforde, αθλίατρος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Spaulding Rehabilitation Hospital.

Ευτυχώς υπάρχει χρόνος για να προετοιμάσετε τα πέλματά σας για τις προκλήσεις που έρχονται μαζί με τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες και τις διάφορες δραστηριότητες στο ύπαιθρο.

Προετοιμαστείτε τώρα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε μια ενεργητική προσέγγιση όσον αφορά τον πόνο των πελμάτων εάν είχατε κάποια συγκεκριμένη πάθηση του ποδιού στο παρελθόν ή έναν παράγοντα κινδύνου όπως παχυσαρκία, διαβήτη ή θυρεοειδοπάθεια.

Μπορεί να θελήσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έναν έλεγχο. Σκεφτείτε επίσης να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τώρα είναι η στιγμή να αγοράσετε παπούτσια που να υποστηρίζουν σωστά τις καλοκαιρινές δραστηριότητές σας (οι περισσότερες σαγιονάρες δεν θα σας καλύψουν), είτε αυτές είναι σπορ, επισκέψεις σε αξιοθέατα ή ορθοστασία για μεγάλα διαστήματα.

Αναζητήστε παπούτσια με άνεση στα δάκτυλα (ή ανοιχτά), τα οποία δεν στριμώχνουν τα δάκτυλα, με κορδόνια ή λουράκι που να εξασφαλίζει σταθερότητα στο πόδι, καθώς και με καλή υποστήριξη της καμάρας του πέλματος (ποδικής καμάρας).

Κάντε φυσιοθεραπεία. Μια νέα τάση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πέλματος συνίσταται στην ενδυνάμωση των μικρών μυών στον «πυρήνα του πέλματος». «Απλώς με το να φοράτε παπούτσια για στήριξη, δεν θα σας ανακουφίσει από τον πόνο», λέει ο δρ Tenforde.

«Ένας φυσιοθεραπευτής εκπαιδευμένος στην ενδυνάμωση των μυών στο κέντρο του πέλματος μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργοποιείτε τους μυς του πέλματος, στοιχείο που θα συμβάλει στην ανακούφιση των συνδέσμων από την πίεση που ασκείται πάνω τους».

Παρακολουθήστε ένα βίντεο για την ενδυνάμωση των μυών στο κέντρο του πέλματος που δημοσίευσαν ο δρ Tenforde και οι συνεργάτες του στο επιστημονικό περιοδικό Video Journal of Sports Medicine στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.health.harvard.edu/noms-hl.

Κάντε μια σταδιακή αλλαγή. Εάν θέλετε να φορέσετε σανδάλια με λιγότερη υποστήριξη απ’ ό,τι τα κανονικά παπούτσια σας ή εάν πρόκειται να περπατήσετε σύντομα ξυπόλυτοι στην παραλία, προετοιμάστε τα πέλματά σας για την αλλαγή.

«Φορέστε στο σπίτι παπούτσια με ελαφρώς λιγότερη υποστήριξη και στη συνέχεια με ακόμη λιγότερη. Αυτό θα δώσει χρόνο στα πέλματά σας να προσαρμοστούν και να δυναμώσουν», λέει ο δρ Tenforde.

Αναζητήστε παπούτσια με άνεση στα δάχτυλα, με κορδόνια ή λουράκι που να εξασφαλίζει σταθερότητα στο πόδι, καθώς και με καλή υποστήριξη της καμάρας του πέλματος.

Μάθετε μερικές εύκολες λύσεις ανακούφισης

Εάν εμφανίσετε πόνο στα πέλματα, αντιμετωπίστε τον το συντομότερο δυνατό, για να προλάβετε την επιδείνωση. Οι παρακάτω λύσεις είναι δυνατόν να σας προσφέρουν γρήγορη, προσωρινή ανακούφιση.

Θεραπεία κρύου και ζεστού. Δοκιμάστε την κάνοντας ένα ποδόλουτρο. Γεμίστε μια μικρή λεκάνη με ζεστό νερό και μια άλλη με κρύο (όχι παγωμένο) νερό.

«Κάντε κυκλικές κινήσεις με τα πόδια σας μέσα στο ζεστό νερό για 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να διασταλούν τα αιμοφόρα αγγεία και θα ενισχύσει τη ροή του αίματος, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά στους πιασμένους μυς των πελμάτων. Στη συνέχεια, κάντε τις ίδιες κινήσεις στο κρύο νερό για 10 λεπτά. Αυτό θα κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν και θα ελαττώσει τη φλεγμονή και το οίδημα», λέει ο δρ Tenforde.

Τοπικά φάρμακα. Για τον πόνο και το οίδημα στα πέλματα, χρησιμοποιήστε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για τοπική χρήση, όπως η δικλοφενάκη, η οποία αναστέλλει στον οργανισμό τη δράση ουσιών που προκαλούν πόνο και φλεγμονή.

Εάν εμφανίζετε μόνο πόνο στο πέλμα, δοκιμάστε μια κρέμα ή γέλη που περιέχει είτε μενθόλη είτε λιδοκαΐνη, ή και τις δύο, οι οποίες σταματούν τα σήματα πόνου στα νεύρα.

Όπως και οποιοδήποτε φάρμακο, οι κρέμες με ΜΣΑΦ ή λιδοκαΐνη είναι δυνατόν να προκαλέσουν παρενέργειες, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα κάθε φορά και ζητήστε προκαταβολικά την έγκριση του γιατρού σας.

Μασάζ πέλματος. Η μάλαξη του πέλματος βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, δίνει ερεθίσματα στους μυς, μειώνει την ένταση και ανακουφίζει τον πόνο.

Μπορείτε να έχετε αυτά τα αποτελέσματα κυλώντας το πέλμα σας πάνω σε μια μπάλα ή ρολό για μασάζ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μάλαξη στα πέλματα με τα χέρια σας και με λίγη λοσιόν σώματος ή φάρμακο για τοπική χρήση. Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα στο κυκλοφορικό, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η μάλαξη είναι ασφαλής.

Αναζητήστε θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο (shockwave therapy). Αυτή η θεραπεία (μία συνεδρία στοιχίζει περίπου 100 με 250 ευρώ) χρησιμοποιεί ηχητικά και κρουστικά κύματα προκειμένου να επουλώσει τραύματα του πέλματος και της ποδοκνημικής.

«Δεν καλύπτεται από την ασφάλιση», λέει ο δρ Tenforde, «αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση τραυμάτων και να προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο για παθήσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα».

Προετοιμάστε τα πέλματά σας για το καλοκαίρι-1

Συνήθεις παθήσεις του πέλματος

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες συχνά προκαλούν ή επιδεινώνουν τις παρακάτω παθήσεις.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η πάθηση αυτή, που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στην καμάρα ή στη φτέρνα, ξεκινά με μικροσκοπικές ρήξεις της πελματιαίας περιτονίας, μιας πλατιάς ταινίας από ιστό που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πέλματος και υποστηρίζει την ποδική καμάρα.

Τενοντίτιδα αχιλλείου. Ο αχίλλειος τένοντας είναι συνδεδεμένος με τη φτέρνα. Είναι πιθανό να ερεθιστεί και να προκληθεί πόνος και οίδημα στη φτέρνα, πίσω από τον αστράγαλό σας.

Σησαμοειδίτιδα. Τα σησαμοειδή οστά είναι ενσωματωμένα στους τένοντες που συνδέονται με το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού πελματιαία. Τα οστά και ο τένοντας μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή και να προκαλέσουν πόνο και οίδημα στα μετατάρσια.

Ερεθισμένο κότσι. Το κότσι είναι μια παραμόρφωση –μια χαρακτηριστική διόγκωση– στη βάση ενός βλαισού (δηλαδή μη ευθυγραμμισμένου) μεγάλου δακτύλου. Η άρθρωση μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή και να είναι επώδυνη.

Ερεθισμός της καμάρας. Τα άτομα με χαμηλή καμάρα έχουν συνήθως αδύναμους τένοντες στην καμάρα του πέλματος. Όταν φορούν παπούτσια χωρίς υποστήριξη στην καμάρα, μπορεί να προκληθεί πόνος στην περιοχή της καμάρας ή στη φτέρνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή