«Καμπανάκι» του Γενικού Γιατρού των ΗΠΑ για τα social media: Προστατέψτε τα παιδιά σας άμεσα

«Καμπανάκι» του Γενικού Γιατρού των ΗΠΑ για τα social media: Προστατέψτε τα παιδιά σας άμεσα

Το 95% των Αμερικανών ηλικίας 13 έως 17 ετών χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ενώ το 40% των παιδιών ηλικίας οκτώ έως 12 ετών είναι τακτικοί χρήστες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και τους εφήβους μπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη στην ψυχική τους υγεία προειδοποιεί ο γενικός ιατρός των ΗΠΑ.

Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Δρ. Βίβεκ Μέρθι καλεί τις εταιρείες τεχνολογίας, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους γονείς να αναλάβουν «άμεση δράση για την προστασία των παιδιών». Yποστηρίζει ότι ελλείψει ισχυρής ανεξάρτητης έρευνας είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλή για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η μελέτη έδειξε ότι το 35% των ερωτηθέντων της Gen Z περνούν πάνω από δύο ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά.

«Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι, στην πραγματικότητα, αρκετά ασφαλή για τα παιδιά μας. Και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να το γνωρίζουν οι γονείς», δήλωσε ο Μέρθι στο Associated Press.

Η 25σέλιδη έκθεση, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του γενικού χειρουργού διαπιστώνει ότι το 95% των Αμερικανών ηλικίας 13 έως 17 ετών χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και πάνω από το ένα τρίτο δηλώνουν ότι το κάνουν «συνεχώς».

Η έκθεση δείχνει πώς οι σημερινοί έλεγχοι για την πρόσβαση των παιδιών δεν είναι αρκετοί. Ενώ οι περισσότεροι ιστότοποι απαιτούν ως ελάχιστη ηλικία τα 13 έτη, σχεδόν το 40% των παιδιών ηλικίας οκτώ έως 12 ετών είναι τακτικοί χρήστες.

Η προειδοποίηση του γενικού ιατρού ήρθε καθώς ο Λευκός Οίκος εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση την Τρίτη σχετικά με αυτό που αποκάλεσε «πρωτοφανή κρίση ψυχικής υγείας των νέων». Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος είχε αυξηθεί σχεδόν 30% τα τελευταία χρόνια, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν σαφή παράγοντα.

Η γνωμοδότηση προστίθεται στον αυξανόμενο αριθμό εκκλήσεων για δράση γύρω από τους εφήβους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι εμπειρογνώμονες διερευνούν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίζουν στη συνεχιζόμενη κρίση ψυχικής υγείας των εφήβων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας εξέδωσε την πρώτη της καθοδήγηση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστώντας στους γονείς να παρακολουθούν στενά τη χρήση τους από τους εφήβους.

Στην έκθεση του, ο Δρ. Μέρθι εξέφρασε την επείγουσα ανάγκη για σαφήνεια σε διάφορα ερευνητικά μέτωπα. «Τα παιδιά μας έχουν γίνει εν αγνοία τους συμμετέχοντες σε ένα πείραμα δεκαετιών», έγραψε. «Είναι ζωτικής σημασίας οι ανεξάρτητοι ερευνητές και οι εταιρείες τεχνολογίας να συνεργαστούν για να προωθήσουν γρήγορα την κατανόηση των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά και τους εφήβους».

Με πληροφορίες από AP, Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT