ΤΑΙΠΕΔ: Σε εξέλιξη διαγωνισμοί 144 εκατ. για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

ΤΑΙΠΕΔ: Σε εξέλιξη διαγωνισμοί 144 εκατ. για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δημοσιεύσει και δεκάδες νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε πάνω από 40 νοσοκομεία και 50 Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά και σε ακριτικές περιοχές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες, υλοποιεί συνολικά 28 διαγωνισμούς με προϋπολογισμό 144,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 28 νοσοκομεία, 57 κέντρα υγείας και τρία Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία.

Οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων νοσοκομείων έχουν προϋπολογισμό 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων σε 80,4 εκατ. ευρώ. Αμεσα θα εκκινήσουν νέοι διαγωνισμοί από τη έτους η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) για την ανακαίνιση εννέα νοσοκομείων, 45 κέντρων υγείας και ενός πολυδύναμου, περιφερειακού ιατρείου (ΠΠΙ), συνολικού προϋπολογισμού 81,8 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δημοσιεύσει δεκάδες νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε πάνω από 40 νοσοκομεία και 50 κέντρα υγείας και ΠΠΙ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά και σε ακριτικές περιοχές. Συνολικά, το Ταμείο έχει αναλάβει έως τώρα να δημοπρατήσει έργα σε 96 νοσοκομεία και περισσότερα από 150 κέντρα υγείας και ΠΠΙ με προϋπολογισμό 453 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανέγερση κτιρίων για την προσθήκη νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων κλινικών και μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών των κέντρων υγείας και των ΠΠΙ.

Πρόκειται για παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα, δεδομένου ότι θα συμβάλλουν στη ριζική αναμόρφωση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Θα συμβάλλουν, επίσης, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της επίτευξης των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός Μονάδων Υγείας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Τα έργα είναι ενταγμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. – NextGenerationEU.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr