Αυστραλία: Σημαντική ανακάλυψη για την θεραπεία της ενδομητρίωσης

Αυστραλία: Σημαντική ανακάλυψη για την θεραπεία της ενδομητρίωσης

Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Σίδνεϊ, Τζέισον Άμποτ δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι συγκρίσιμη με εκείνες που έγιναν για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού πριν από τρεις δεκαετίες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές πραγματοποίησαν σημαντική ανακάλυψη η οποία δυνητικά αλλάζει την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και μπορεί έτσι βελτιώσει την υγεία των γυναικών που ζουν με την επώδυνη νόσο.

Συγκεκριμένα επιστήμονες στο Βασιλικό Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Σίδνεϊ καλλιέργησαν ιστό από κάθε γνωστό τύπο ενδομητρίωσης, παρατηρώντας τις αλλαγές και συγκρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούν να διαφοροποιούν τα θεραπευτικά σχήματα, καθορίζοντας αν μια γυναίκα θα χρειαστεί υποβοήθηση γονιμότητας.

Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Βασιλικό Νοσοκομείο Γυναικών του Σίδνεϊ, Τζέισον Άμποτ δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι συγκρίσιμη με εκείνες που σημειώθηκαν για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού πριν από τρεις δεκαετίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη σημαίνει ότι οι διάφοροι τύποι ενδομητρίωσης θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα, με παρόμοιο τρόπο όπως ο καρκίνος του μαστού.

«Πριν από τριάντα χρόνια, αντιμετωπίζαμε όλους τους καρκίνους του μαστού με τον ίδιο τρόπο», είπε. «Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού και τους αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Γνωρίζοντας τον τύπο της ενδομητρίωσης, θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε αν μια ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει μια επιθετική, επεμβατική μορφή της νόσου και να προσφέρουμε θεραπεία για τη διατήρηση της γονιμότητάς της», τόνισε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γυναικολόγους, η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-45 ετών). Προκαλείται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που περιβάλλει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, βρεθεί εκτός αυτής, πιο συχνά στην κοιλιά, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, την ουροδόχο κύστη, το έντερο. Αυτός ο μετατοπισμένος ιστός έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραμορφώσεις στη φυσιολογική ανατομία των οργάνων και βλάβες που ανταποκρίνονται στον έμμηνο κύκλο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ιστό των επενδύσεων της μήτρας: κάθε μήνα ο ιστός αναπτύσσεται, διασπάται και αποβάλλεται. Και ενώ φυσιολογικά η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω της ροής του αίματος της περιόδου, στην περίπτωση της ενδομητρίωσης το αίμα δεν μπορεί να βρει φυσιολογική διέξοδο. Ετσι προκαλούνται εσωτερική αιμορραγία και φλεγμονές.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πόνος σε διάφορες θέσεις χαμηλά στη λεκάνη που συνήθως περιγράφεται από τις ασθενείς ως αφόρητος. Ο πόνος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή είναι μόνιμος. Μπορεί να έχει και εντοπισμένα συμπτώματα. Ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί, μπορεί τα συμπτώματα να είναι εστιασμένα (π.χ. πόνος κατά την ούρηση με ή χωρίς αίμα στα ούρα). Επίσης μπορεί να ευθύνεται και για διαταραχές του κύκλου της γυναίκας.

Mε πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT