Η επιστροφή των «βαμπίρ»: Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη με θανατηφόρους ιούς

Η επιστροφή των «βαμπίρ»: Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη με θανατηφόρους ιούς

Οπως εκτιμά ειδικός, «η ελονοσία ενδέχεται να επιστρέψει στην Ευρώπη» και η επόμενη πανδημία θα έρθει από «μια ασθένεια που ήδη βρίσκεται ανάμεσά μας».

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά, φαινομενικά ακίνδυνα, αλλά τελικά φονικά, τα κουνούπια φαίνεται πως επαναφέρουν τον κίνδυνο ασθενειών σε μέρη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο «απυρόβλητο». 

Οπως προειδοποίησε η διευθύντρια του ECDC, Αντρεα Αμόν, η Ευρώπη κινδυνεύει με περισσότερα κρούσματα και ενδεχομένως με θανάτους από ασθένειες μεταδιδόμενες από κουνούπια.

Ειδικότερα, υπάρχουν δύο είδη κουνουπιών των οποίων η εξάπλωση θεωρείται πιο ανησυχητική: Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης, που μπορεί να μεταδώσει τον δάγκειο πυρετό και τον ιό Τσικουνγκούνια, και το Aedes aegypti, γνωστό ως κουνούπι τίγρης, που μεταφέρει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του Τσικουνγκούνια, του Ζίκα, του κίτρινου πυρετού και του Δυτικού Νείλου. Οπως σημειώνει η Αμόν, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε εξάπλωση των κουνουπιών σε μέχρι πρότινος ανεπηρέαστες περιοχές της Ε.Ε. και του ΕΟΧ.

Ωστόσο είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τα αίτια της αύξησης αυτής. 

Τι προκαλεί την έξαρση

«Η κλιματική αλλαγή και ο πιο ζεστός καιρός ίσως συμβάλλουν στην έξαρση ιών δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τα κουνούπια – φορείς των ιών», λέει η ίδια, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή, αλλά και τα ταξίδια, η αλλαγή χρήσης της γης, η απώλεια της βιοποικιλότητας κ.ά

«Τα κοινωνικά έντομα είναι πολύ επιτυχημένα χωροκατακτητικά είδη και η διαρκής ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και των μεταφορών έχει επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα», σημειώνεται σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία

Συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη 

H ζέστη και η υγρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου προσφέρουν το πιο γόνιμο έδαφος για τα κουνούπια, τα πιο φονικά είδη στον κόσμο. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, Πέμπτη, το ECDC προειδοποίησε πως στην περιοχή της Ευρώπης υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται από το τσίμπημα κουνουπιού.

«Αν αυτό συνεχιστεί, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», λέει η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

Η ελονοσία ξανά στο προσκήνιο 

Η ελονοσία ήταν ενδημική στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι τον 19ο αιώνα (και ίσως ήταν αυτή που συνετέλεσε στην κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας). Αντιμετωπίστηκε με διάφορα αντι-οικολογικά «όπλα» -μέσω ενός τεράστιου προγράμματος αεροψεκασμών με εντομοκτόνα, με την αποξήρανση βάλτων και με φαρμακευτική θεραπεία– που ωστόσο έσωσαν εκατομμύρια ζωές. 

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, Πίτερ Σαντς, η ελονοσία ενδέχεται να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ο ίδιος εκτιμά πως η επόμενη πανδημία θα έρθει από μια ασθένεια που ήδη βρίσκεται ανάμεσά μας. 

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω έξαρσης των μολύνσεων εξαιτίας του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που επηρεάζει τα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Οργανισμού, Τέντρος Γκεμπρεγέσους. 

Το 2022 καταγράφηκαν 1.133 κρούσματα και 92 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά, τα κρούσματα δάγκειου πυρετού ήταν 71 στην Ευρώπη. 

Και εξάπλωση γιγάντιων σφηκών

Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα με τα κουνούπια, οι επιστήμονες προειδοποιούν και για την εξάπλωση στη Δυτική Ευρώπη της γιγάντιας ασιατικής σφήκας, με τους ειδικούς να είναι ανήμποροι να τη σταματήσουν. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Vespa velutina nigrithorax εξαπλώνεται δραστικά στη Δυτική Ευρώπη και, ως κορυφαίος θηρευτής εντόμων, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μελισσοκομία και για τους ενδημικούς επικονιαστές. 

Οι μέχρι τώρα μέθοδοι περιορισμού των πληθυσμών της έχουν αποδειχτεί ατελέσφορες, αλλά και εξόχως δαπανηρές. 

Πηγή: Politico/Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή