Ερχονται τα φάρμακα που θα πάρουν «τη σκυτάλη» από το Ozempic

Ερχονται τα φάρμακα που θα πάρουν «τη σκυτάλη» από το Ozempic

Οι νέες θεραπείες απώλειας βάρους θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν και άλλα οφέλη, όπως βελτίωση της υγείας του ήπατος και μείωση της κακής χοληστερόλης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακινούμενοι από την επιτυχία που σημείωσαν θεραπείες όπως το Ozempic και το Mounjaro, οι ερευνητές διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για τη νέα γενιά φαρμάκων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερα κιλά

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες: Κλινικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα για την πειραματική θεραπεία της Eli Lilly ανέφεραν ότι βοήθησε τους πάσχοντες να χάσουν σχεδόν το ένα τέταρτο του σωματικού βάρους τους σε περίπου 11 μήνες

Οι νέες θεραπείες απώλειας βάρους φέρονται να έχουν δυνητικά και άλλα οφέλη, όπως βελτίωση της υγείας του ήπατος και μείωση της κακής χοληστερόλης.

Εάν εγκριθούν, τα φάρμακα αυτά θα αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, που μέχρι σήμερα ελεγχόταν, ενίοτε αναποτελεσματικά, κυρίως με δίαιτα και άσκηση. Η νέα γενιά φαρμάκων θα μπορούσε, ενδεχομένως, να περιορίσει τις χειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του σωματικού του βάρους.

«Το Ozempic είναι η αρχή της εποχής των αποτελεσματικών και καλά ανεκτών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας», δήλωσε η Δρ Ανια Γιαστρέμοφ, ειδική στη θεραπεία της παχυσαρκίας και διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Παχυσαρκίας του Yale. 

Με δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι φαρμακευτικές επιλογές, οι γιατροί και οι ασθενείς θα μπορούν να προσαρμόζουν τη θεραπεία ανάλογα με την ηλικία και τα ιατρικά προβλήματα.

«Τα αίτια της παχυσαρκίας είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο. Καθένας από αυτούς μπορεί να ωφεληθεί από ένα φάρμακο που στοχεύει ειδικά στο πρόβλημα», δήλωσε η Γιαστρέμοφ.

Η κούρσα για τα φάρμακα απώλειας βάρους έχει φέρει νέους παίκτες στην αγορά, όπως η Amgen, η Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk και η Eli Lilly.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση για τα υπάρχοντα ενέσιμα σκευάσματα έχει εκτοξευτεί, δεδομένου ότι βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν πολύ περισσότερο βάρος απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων, που αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μιμούνται μια ορμόνη του εντέρου η οποία βοηθά στην καταστολή της όρεξης. Τα φάρμακα επόμενης γενιάς για την απώλεια βάρους που βρίσκονται στα σκαριά βασίζονται στα Ozempic, Wegovy και Mounjaro. 

Το φάρμακο επόμενης γενιάς της Lilly για την απώλεια βάρους, γνωστό ως ρετατρουτίδη, προσθέτει μια τρίτη ορμόνη του εντέρου στις GIP και GLP-1. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τρίτη ορμόνη, που ονομάζεται γλυκαγόνη, μπορεί να συμβάλλει ενδεχομένως περαιτέρω στην απώλεια βάρους, πέρα από την καταστολή της όρεξης. Εχει επίσης τη δυνατότητα να μειώσει το λίπος στο ήπαρ, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, λένε οι γιατροί. 

Οι εθελοντές της κλινικής μελέτης εξακολουθούσαν να χάνουν βάρος ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας με ρετατρουτίδη, σύμφωνα με τη Γιαστρέμοφ, επικεφαλής της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τη Lilly. Παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

«Αυτό ξεπερνά τα πιο τρελά μου όνειρα», δήλωσε ο Δρ Κάρελ ΛεΡου, καθηγητής στο University College του Δουβλίνου, ο οποίος είχε συμβουλεύσει τη Lilly σχετικά με τα αποτελέσματα της ρετατρουτίδης.

Την ίδια ώρα, η Boehringer Ingelheim και η Zealand Pharma συνδιαμορφώνουν ένα πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας με την ονομασία survodutide, το οποίο συνδυάζει το GLP-1 και τη γλυκαγόνη. Το φάρμακο βοήθησε τους ανθρώπους να χάσουν έως και σχεδόν 19% του σωματικού βάρους τους έπειτα από 46 εβδομάδες θεραπείας. Ωστόσο, περίπου το 25% των ασθενών που άρχισαν να λαμβάνουν το φάρμακο το διέκοψαν λόγω παρενεργειών, κυρίως ναυτίας και άλλων στομαχικών προβλημάτων. 

Τέλος, η Versanis Bio αναπτύσσει ένα φάρμακο, που ονομάζεται bimagrumab, το οποίο οι ερευνητές έχουν σχεδιάσει για να μειώνει το σωματικό λίπος αυξάνοντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα. Η απώλεια μυϊκής μάζας ως αποτέλεσμα της λήψης ενός φαρμάκου απώλειας βάρους μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, ιδίως για τους ηλικιωμένους ασθενείς που μπορεί να έχουν λιγότερη μάζα εξ αρχής. 

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή