Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών το εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών το εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και η Wellcome ανακοίνωσαν στις 28 Ιουνίου ότι θα διαθέσουν 550 εκατομμύρια δολάρια για την τελική φάση της κλινικής δοκιμής

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μακροχρόνιες προσπάθειες για τον τερματισμό της φυματίωσης λαμβάνουν μια επιπλέον ώθηση, αφού ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο εξασφάλισε χρηματοδότηση για την τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και η Wellcome ανακοίνωσαν στις 28 Ιουνίου ότι θα διαθέσουν 550 εκατομμύρια δολάρια για την τελική φάση της κλινικής δοκιμής. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το πρώτο νέο εμβόλιο κατά της φυματίωσης θα τεθεί στη διάθεση των γιατρών. «Η φυματίωση υποχρηματοδοτήθηκε και υποτιμήθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Τόμας Σκρίμπα, ο αναπληρωτής διευθυντής του South African Tuberculosis Vaccine Initiative, ο οποίος θα συμμετάσχει στη δοκιμή.

Η δοκιμή θα συμπεριλάβει 26.000 συμμετέχοντες από πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το M72/AS01E αποτελείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται M72 — που αποτελείται από δύο αντιγόνα M. tuberculosis — και ένα ανοσοενισχυτικό, το AS01E.

Ακόμα και αν αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, το M72 πιθανόν να μην εξαλείψει πλήρως τη φυματίωση. Ο Αλεξάντερ Πάιμ, διευθυντής λοιμωδών νοσημάτων στο Wellcome, το χαρακτήρισε «πολύτιμη προσθήκη στην εργαλειοθήκη».

Το εμβόλιο M72 δεν είναι το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη θεραπεία της φυματίωσης. Η Afrigen, ένας κόμβος που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ στη Νότια Αφρική, ξεκίνησε πέρυσι δοκιμές για το δικό της εμβόλιο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA.

Το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Gates, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως σε ασθένειες που επικρατούν σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, εργάζεται επίσης σε άλλα εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα για τη φυματίωση.

Με πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή