Πάρκινσον: Μια εξέταση ματιών μπορεί να προειδοποιήσει χρόνια πριν την διάγνωση

Πάρκινσον: Μια εξέταση ματιών μπορεί να προειδοποιήσει χρόνια πριν την διάγνωση

Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο των απεικονιστικών εξετάσεων ματιών (oculomics) στην ανίχνευση ασθενειών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποικονιστικές εξετάσεις των ματιών μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν εκδηλώσουν συμπτώματα.

Ερευνητές του UCL και του Moorfields Eye Hospital εντόπισαν δείκτες που υποδηλώνουν την παρουσία νόσου του Πάρκινσον 7 χρόνια πριν την κλινική εμφάνισή της. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν προηγούμενες αναφορές ότι οι νοσούντες με Πάρκινσον έχουν σημαντικά λεπτότερο εσωτερικό στρώμα γαγγλιακών κυττάρων (GCIPL) και για πρώτη φορά ανακάλυψαν πιο λεπτό εσωτερικό στρώμα του πυρήνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology και εντόπισε δείκτες της νόσου Πάρκινσον σε απεικονιστικές εξετάσεις οφθαλμών με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάλυση των στοιχείων από τη βάση δεδομένων AlzEye επαναλήφθηκε με τη βάση UK Biobank.

Αν και ακόμα οι ερευνητές δεν μπορούν να προβλέψουν αν κάποιος θα εμφανίσει την πάθηση ελπίζουν ότι η μέθοδος σύντομα θα γίνει εργαλείο πριν τις εξετάσεις για ανθρώπους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο των απεικονιστικών εξετάσεων ματιών (oculomics) στην ανίχνευση ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στον εντοπισμό άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και η σχιζοφρένεια. 

Με πληροφορίες από Guardian, Study Finds, ERT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT