HΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο τύπου Ozempic

HΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο τύπου Ozempic

Θα φέρει την εμπορική ονομασία Zepbound.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την Τετάρτη, να εγκρίνει ένα νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους προσθέτει ένα ακόμα «εργαλείο» στο ταχέως αυξανόμενο «οπλοστάσιο» κατά της παχυσαρκίας.

Το φάρμακο, το οποίο θα φέρει την εμπορική ονομασία Zepbound, περιέχει την ίδια ουσία με το αντιδιαβητικό φάρμακο Mounjaro (τιρζεπατίδη). 

Το Zepbound είναι το δεύτερο από μια νέα κατηγορία φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας που εγκρίνεται για την απώλεια βάρους, μετά το Wegovy. «Εκτιμάται ότι είναι πιθανότατα η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας πέρα από τη χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο δρ. Σκοτ Χάγκαν, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. 

Η FDA ενέκρινε το Zepbound για άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο, το οποίο τεχνικά τους χαρακτηρίζει ως παχύσαρκους, ή για άτομα με δείκτη μάζας σώματος 27 που έχουν συνεκτιμώμενες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ρυθμιστικές Αρχές δήλωσαν ότι το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Πώς λειτουργεί η δραστική ουσία για την απώλεια βάρους;

Το Zepbound, που παρασκευάζεται από την Eli Lilly, είναι η εμπορική ονομασία της τιρζεπατίδης όταν χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους. Όταν το φάρμακο συνταγογραφείται για τον διαβήτη, πωλείται με την εμπορική ονομασία Mounjaro. Όπως η σεμαγλουτίδη, η ουσία στο Ozempic και το Wegovy, η τιρζεπατίδη επιβραδύνει την κένωση του στομάχου. Οι χρήστες αισθάνονται πιο χορτάτοι, γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Η σεμαγλουτίδη προσομοιώνει μία μόνο ορμόνη στο σώμα, ενώ η τιρζεπατίδη προσομοιώνει δύο, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συχνά πιο αποτελεσματική στην πρόκληση απώλειας βάρους. Σε μια κλινική δοκιμή 72 εβδομάδων από την Eli Lilly, οι συμμετέχοντες που έλαβαν την υψηλότερη δόση τιρζεπατίδης έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 18% του σωματικού τους βάρους.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Eli Lilly για την τιρζεπατίδη για την παχυσαρκία, τα γαστρεντερικά προβλήματα ήταν οι πιο συχνές παρενέργειες. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που έλαβαν την υψηλότερη δόση τιρζεπατίδης παρουσίασαν ναυτία και περίπου το ένα πέμπτο παρουσίασαν διάρροια. Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης κοιλιακό άλγος, έμετο, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο και ζάλη. Η οδηγία της FDA αναφέρει ότι τα άτομα που λαμβάνουν το Zepbound μπορεί επίσης να εμφανίσουν τριχόπτωση και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πηγή: the New York Times 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή