Ο ΠΟΥ κηρύσσει τη μοναξιά «οικουμενική απειλή δημόσιας υγείας»

Ο ΠΟΥ κηρύσσει τη μοναξιά «οικουμενική απειλή δημόσιας υγείας»

Ο ΠΟΥ δημιουργεί ειδική επιτροπή για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπισή της.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τη μοναξιά ως μια «επείγουσα οικουμενική απειλή υγείας», με τις επιπτώσεις της να ισοδυναμούν με 15 τσιγάρα ημερησίως. 

Ο ΠΟΥ δημιούργησε για το θέμα αυτό μια διεθνή επιτροπή, υπό τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ, δρ. Βίβεκ Μέρθι και την επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης για τη νεολαία, Τσίντο Μπέμπα. 

Η επιτροπή που θα λειτουργήσει για τρία χρόνια, έρχεται μετά την πανδημία της Covid-19 που «πάγωσε» τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, εντείνοντας το αίσθημα μοναξιάς, αλλά και εν μέσω νέας εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη σημασία του θέματος αυτού.

«Η μοναξιά υπερβαίνει τα σύνορα και αναδεικνύεται σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει κάθε πλευρά της υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης. Η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία ή σύνορα» σημειώνει η Μπέμπα. 

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί είναι τόσο επιβλαβείς όσο 15 τσιγάρα ημερησίως, και μεγαλύτεροι από αυτούς που συνδέονται με την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια, σύμφωνα με τον Μέρθι. 

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι εσφαλμένη η αντίληψη πως η μοναξιά αφορά περισσότερο τις ανεπτυγμένες χώρες

Για τους ηλικιωμένους, η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πλήττει, ωστόσο, και τις ζωές των νέων, αφού σύμφωνα με στοιχεία (τα οποία είναι ενδεχομένως χαμηλότερα από την πραγματική διάσταση του προβλήματος) μεταξύ 5% και 15% των εφήβων βιώνουν το αίσθημα της μοναξιάς – ποσοστό που στην Αφρική φτάνει το 12,7% των εφήβων σε σύγκριση με το 5,3% στην Ευρώπη.

«Για πολύ καιρό η μοναξιά υπήρχε απαρατήρητη, αθέατη και υποεκτιμημένη, οδηγώντας σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Τώρα, έχουμε μια ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό» λέει ο Μέρθι. 

Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη συγκεκριμένων τύπων κοινωνικής επαφής συνδέεται με κακή ψυχική υγεία και ενισχύει τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονίας. 

«Η κοινωνική αποσύνδεση έχει γίνει τώρα βασική αιτία μιας ευρύτερης ψυχικής κρίσης που βλέπουμε στον κόσμό» λέει ο Μέρθι, προσθέτοντας πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τέταρτο έφηβοι, ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας

Πηγή: Guardian/CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή