Ερωτική λογοτεχνία

Η ανάγνωση ερωτικών ιστοριών μπορεί να είναι ένας τρόπος αναζωπύρωσης της ερωτικής σπίθας στα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας

ερωτική-λογοτεχνία-562742998

Πολλοί ενήλικες συνεχίζουν να απολαμβάνουν μια δραστήρια σεξουαλική ζωή ακόμη και μετά την ηλικία των 70 ετών ή και σε ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο, το να βυθίζονται τα ζευγάρια στη ρουτίνα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ένας τρόπος για να ζωηρέψουν τα πράγματα –και ενδεχομένως να δυναμώσει η σχέση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας– είναι να διαβάζουν μαζί ερωτική λογοτεχνία.

«Η ανάγνωση και η ακρόαση διεγείρουν το σπουδαιότερο σεξουαλικό όργανο: τον εγκέφαλο», δηλώνει η δρ Sharon Bober, διευθύντρια του Προγράμματος Σεξουαλικής Υγείας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber. «Η από κοινού ανάγνωση ερωτικής λογοτεχνίας από το ζευγάρι δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφραστούν επιθυμίες και να διερευνηθούν οι φαντασιώσεις. Επιτρέπετε στον εαυτό σας να πάτε σε ένα συναρπαστικό μέρος που βρίσκεται έξω από τη ζώνη ασφάλειάς σας και αυτός μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να σπάσετε τη ρουτίνα της κρεβατοκάμαρας».

Τι είναι η ερωτική λογοτεχνία;

Η ερωτική λογοτεχνία δεν είναι το ίδιο με την πορνογραφία. Ενώ η πορνογραφία είναι κυρίως οπτική και όχι ιδιαίτερα δημιουργική, η ερωτική λογοτεχνία είναι περισσότερο λεκτική, δημιουργεί περισσότερες εικόνες και επιτρέπει τη νοητική και συναισθηματική συμμετοχή σας.

«Η ερωτική λογοτεχνία διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία μέσα από την αφήγηση ιστοριών, τη δημιουργία εικόνων, τη φαντασία και τη γλώσσα», αναφέρει η δρ Bober. «Καλλιεργεί μια διάθεση και αναπτύσσει αργά μια ανταπόκριση. Τελικά, η ερωτική λογοτεχνία δημιουργεί διέγερση και προσμονή».

Πώς θα πρέπει να αρχίσουν τα ζευγάρια να εξερευνούν την ερωτική λογοτεχνία; Η δρ Bober λέει ότι το πρώτο βήμα είναι να θίξετε το θέμα στη σύντροφό σας. «Συνήθως δεν είναι καλή ιδέα να αιφνιδιάσετε ξαφνικά τη σύντροφό σας με κάτι που μπορεί να την κάνει να νιώσει άβολα ή να τη βγάλει από το συνηθισμένο της πλαίσιο», παρατηρεί. «Διατυπώστε την πρότασή σας, έτσι ώστε να δηλώσετε ότι είναι κάτι που θα θέλατε να δοκιμάσετε μαζί και ρωτήστε την αν θα την ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Ζητήστε της να σας πει τι σκέφτεται για το θέμα αυτό».

Η ερωτική λογοτεχνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προκαταρκτικό ή απλώς ως κάτι ευχάριστο που μοιράζεστε μαζί χωρίς προσδοκίες. Δείτε πού θα σας οδηγήσει.

Για παράδειγμα, πείτε: «Θα ήθελα να βρούμε τρόπους να ξαναθυμηθούμε την καλή αίσθηση μεταξύ μας και βρήκα κάτι που μπορεί να είναι διασκεδαστικό να το εξερευνήσουμε μαζί. Θέλεις να το συζητήσουμε;». Μπορείτε να προσεγγίσετε το θέμα αργά χωρίς να τρομάξετε τη σύντροφό σας, ζητώντας την άδειά της. «Με αυτόν τον τρόπο η ερωτική λογοτεχνία μπορεί γίνει λιγότερο ταμπού και να παρουσιαστεί ως κάτι περισσότερο φυσιολογικό, διασκεδαστικό και υγιές που μπορείτε να δοκιμάσετε», δηλώνει η δρ Bober.

Ελέγξτε έναν κατάλογο τίτλων

Στη συνέχεια επιλέξτε μαζί κάποιους τίτλους ερωτικής λογοτεχνίας. Η ερωτική λογοτεχνία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ και οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα αυξανόμενο κοινό. Σήμερα υπάρχουν πολλά ερωτικά μυθιστορήματα, ιστότοποι που εστιάζονται στην ερωτική λογοτεχνία και ανθολογίες διηγημάτων που απευθύνονται ειδικά σε ηλικιωμένους. (Μπορείτε να βρείτε μια ευρεία επιλογή εκδόσεων με μια γενική αναζήτηση στο Διαδίκτυο και μέσω των ιστότοπων των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων.)

«Μια πλευρά της εμπειρίας με την ερωτική λογοτεχνία μπορεί να είναι το να ανακαλύψετε μαζί διάφορους τύπους και στιλ, για να δείτε τι ευχαριστιέστε και οι δύο ή τι σας φαίνεται ενδιαφέρον να εξερευνήσετε», παρατηρεί η δρ Bober.

Η δρ Bober προτείνει να ξεκινήσετε διαβάζοντας μαζί ένα διήγημα. «Μπορεί να διαβάζει ο ένας από τους δύο δυνατά ή μπορείτε να διαβάζετε εναλλάξ ή απλώς να διαβάζει ο καθένας μόνος του και στη συνέχεια να ανταλλάσσετε εντυπώσεις», λέει η δρ Bober. «Τα διηγήματα είναι ιδανικά, επειδή, αν εσείς ή η σύντροφός σας δεν βρίσκετε ένα διήγημα διεγερτικό ή ενδιαφέρον, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο». Μια άλλη επιλογή είναι να ακούτε μαζί την ανάγνωση ενός ερωτικού ηχογραφημένου βιβλίου (audiobook) ή ένα podcast.

Έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρι να βρείτε κάτι που απολαμβάνετε και οι δύο. «Έχετε υπομονή και μην αποθαρρύνεστε αν δεν σας κάνει κάτι “κλικ” αμέσως», επισημαίνει η δρ Bober.

Καθώς θα αισθάνεστε πιο άνετα, η κοινή εμπειρία της ερωτικής λογοτεχνίας μπορεί να μεταφερθεί και στη σεξουαλική σας σχέση, αλλά μην το πιέσετε. «Η ερωτική λογοτεχνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προκαταρκτικό ή απλώς ως κάτι ευχάριστο που μοιράζεστε μαζί χωρίς προσδοκίες», παρατηρεί η δρ Bober. «Διασκεδάστε το μαζί και δείτε πού θα σας οδηγήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή