Τι προβλέπει το σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Τι προβλέπει το σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 16 Κέντρα Τραύματος σε ισάριθμα νοσοκομεία ανά τη χώρα, ώστε να καλύπτουν γεωγραφικά όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος, με τη σύσταση Κέντρων Τραύματος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές και την απαραίτητη διατομεακή στελέχωση ώστε να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τραυματία, από την πρώτη αντιμετώπιση του τραύματος έως τη νοσηλεία και την αποκατάσταση, προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε χθες, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 16 Κέντρα Τραύματος σε ισάριθμα νοσοκομεία ανά τη χώρα, ώστε να καλύπτουν γεωγραφικά όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ήδη έχει προβλεφθεί ποιες δομές θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος και πραγματοποιείται τεχνικός έλεγχος και επανασχεδιασμός, όπου απαιτείται, των χώρων αναζωογόνησης εντός των ΤΕΠ των συγκεκριμένων νοσοκομείων, ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικά και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των τραυματιών.

Η χρηματοδότηση για τη σύσταση των Κέντρων Τραύματος γίνεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα από την ίδια δράση που αφορά στην ανακαίνιση και στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων στην οποία έχει ενταχθεί και ο εκσυγχρονισμός 55 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Τραύματος περιλαμβάνεται η εκπαίδευση-κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρώπινου προσωπικού στο τραύμα και ειδικά στη χειρουργική του τραύματος και, κυρίως, η σύμπραξη με αρμόδιους φορείς για την ταχεία διακομιδή του τραυματία από το σημείο του ατυχήματος στο Κέντρο Τραύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία έξι βάσεων ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Χρυσοχοϊδης παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τα τροχαία τραύματα στην Ελλάδα καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα της δημιουργίας Εθνικού Συστήματος Τραύματος στη χώρα μας.

Οπως είπε, τα τροχαία αποτελούν την πιο συχνή αιτία τραύματος σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, την πιο συχνή αιτία αναπηρίας και τη βασική αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως 29 ετών. Την τριετία 2021-2023, 1.843 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους και 1.764 έμειναν ανάπηροι.

«Τα Κέντρα Τραύματος και οι μονάδες αναζωογόνησης προσφέρουν άμεση αντιμετώπιση του τραύματος και δημιουργούν ελπίδα για πλήρη ανάρρωση, αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με τη θέσπιση πλαισίου για Εθνικό Σύστημα Τραύματος, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεσμεύεται να παράσχει το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης και φροντίδας στους ανθρώπους της και δημιουργεί ένα σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή