Επαναστατικό πείραμα: Εκαναν «αιμοκάθαρση» σε άνθρωπο μέσω ήπατος χοίρου

Επαναστατικό πείραμα: Εκαναν «αιμοκάθαρση» σε άνθρωπο μέσω ήπατος χοίρου

Η μέθοδος αυτή, αν βελτιωθεί, μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για την ευζωία των ανθρώπων με ηπατική ανεπάρκεια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ρηξικέλευθο πείραμα που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για τους ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Οι χειρουργοί τοποθέτησαν εξωτερικά από ένα εγκεφαλικά νεκρό ανθρώπινο σώμα δότη ήπαρ χοίρου, το οποίο «φίλτραρε» επιτυχώς το αίμα – μια διαδικασία που συντελείται εξωτερικά και είναι αντίστοιχη της αιμοκάθαρσης σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. 

Στο πείραμα του πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, το αίμα διηθήθηκε μέσω μιας συσκευής όπου είχε τοποθετηθεί στο ήπαρ χοίρου για 72 ώρες. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα του Penn ανέφερε ότι το σώμα του δότη παρέμεινε σταθερό και το συκώτι του χοίρου δεν παρουσίασε σημάδια βλάβης.

Η οικογένεια του νεκρού, του οποίου τα όργανα δεν ήταν κατάλληλα για δωρεά, προσέφερε τη σορό του στην επιστήμη για έρευνα.

Επαναστατικό πείραμα: Εκαναν «αιμοκάθαρση» σε άνθρωπο μέσω ήπατος χοίρου-1
Το γενετικά τροποποιημένο ήπαρ χοίρου μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός ανθρώπινου αίματος. – Φωτ.: eGenesis via AP

Οι ξενομεταμοσχεύσεις (xenotransplants, οι ετερόλογες μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιστών ή κυττάρων σε ένα δέκτη από ένα γενετικά μη ταυτόσημο δότη, κοινώς από ζώα σε ανθρώπους) αποτυγχάνουν εδώ και δεκαετίες, καθώς τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά συστήματα απορρίπτουν το ξένο μόσχευμα. Τώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν ξανά με όργανα χοίρων που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση ώστε να μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπινα. 

Τα τελευταία χρόνια, νεφροί από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν μεταμοσχευθεί προσωρινά σε εγκεφαλικά νεκρούς δότες προκειμένου να δοκιμαστεί η λειτουργία τους. Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς από χοίρους – αν και μέσα σε λίγους μήνες κατέληξαν αμφότεροι οι λήπτες.

Τώρα, η έρευνα στρέφεται και στη χρήση ήπατος χοίρου –μια επίσης περίπλοκη διαδικασία, αν και διαφορετική από εκείνη της καρδιάς ή των νεφρών χοίρου–, οργάνου που καθαρίζει το αίμα, απομακρύνει επιβλαβείς ουσίες, παράγει πρωτεΐνες και συστατικά απαραίτητα για άλλες σωματικές λειτουργίες. 

Περίπου 10.000 άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή