Αλτσχάιμερ: Πώς «μεταδόθηκε» ύστερα από ένα σπάνιο ιατρικό ατύχημα

Αλτσχάιμερ: Πώς «μεταδόθηκε» ύστερα από ένα σπάνιο ιατρικό ατύχημα

Σύμφωνα με μελέτη, ασθενείς που έλαβαν ανθρώπινη αυξητική ορμόνη από τους υποφυσιακούς αδένες αποθανόντων δοτών, έχουν αναπτύξει πρώιμη εκδήλωση της νόσου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να «μεταδοθεί» από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σπάνιων ιατρικών ατυχημάτων, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, με τους ειδικούς πάντως να τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων ή φροντίδας του ασθενούς.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ορισμένοι άνθρωποι που έλαβαν ανθρώπινη αυξητική ορμόνη από τους υποφυσιακούς αδένες αποθανόντων δοτών, έχουν αναπτύξει πρώιμη εκδήλωση της νόσου. Αυτό συνέβη πιθανότατα επειδή οι ορμόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μολυσμένες με πρωτεΐνες που μετέδωσαν τη νόσο στον εγκέφαλό τους.

«Δεν υπονοούμε ούτε κατά διάνοια ότι μπορείτε να κολλήσετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν είναι μεταδοτική με την έννοια της ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης. Συμβαίνει μόνο όταν οι άνθρωποι έχουν λάβει κατά λάθος ανθρώπινο ιστό ή εκχυλίσματα ανθρώπινου ιστού που περιέχουν αυτούς τους σπόρους, κάτι που ευτυχώς είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση», δήλωσε ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης, Τζον Κόλιντζ.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η νέα μελέτη ενισχύει το επιχείρημα ότι το Αλτσχάιμερ έχει ομοιότητες με τις ασθένειες που προκαλούνται από prion, όπως η Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ και άλλες σπάνιες νόσοι. Οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται συνήθως χωρίς προφανή αιτία, ωστόσο σπανιότερα μπορεί να προκύψουν από γενετική μετάλλαξη ή να μεταδοθούν μέσω μολυσμένου εγκεφαλικού ή νευρικού ιστού.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Medicine, ο Κόλιντζ και οι συνεργάτες του αναφέρουν πως μεταξύ 1959 και 1985, τουλάχιστον 1.848 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν ανθρώπινη αυξητική ορμόνη που εξήχθη από τους υποφυσιακούς αδένες ανθρώπων που είχαν πεθάνει. Ωστόσο, η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε το 1985, αφού προέκυψε ότι ορισμένοι ασθενείς πέθαναν στη συνέχεια από Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ λόγω ορμονών μολυσμένων με πρωτεΐνες που προκαλούν την εν λόγω νόσο. 

Από τις 80 τέτοιες περιπτώσεις θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένοι άνθρωποι βρέθηκαν να έχουν στον εγκέφαλο μια πρωτεΐνη που ονομάζεται β-αμυλοειδές, χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές εξέτασαν οκτώ άτομα που παραπέμφθηκαν στην Εθνική Κλινική Prion μεταξύ 2017 και 2022. Ολοι είχαν λάβει ανθρώπινη αυξητική ορμόνη από νεκρούς δότες, αλλά δεν έπασχαν από Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Πέντε είχαν συμπτώματα άνοιας που πληρούσαν τα κλινικά κριτήρια για τη νόσο Αλτσχάιμερ, με έναρξη σε ηλικία μόλις τα 38 έτη. Τρεις από αυτούς τους ασθενείς είχαν εγκεφαλικές τομογραφίες που συμφωνούσαν με τη διάγνωση, ενώ δύο είχαν βιοδείκτες που πληρούσαν τα κριτήρια για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Από τους άλλους τρεις ασθενείς, ένας είχε ήπια γνωστική διαταραχή, ένας είχε γνωστικές δυσκολίες και ένας δεν είχε συμπτώματα. 

Σημειώνεται ότι πέντε ασθενείς είχαν διαθέσιμα δεδομένα DNA, αλλά μόνο ένας από αυτούς εμφάνισε γενετικό παράγοντα κινδύνου για όψιμη εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή