Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Νέες αμερικανικές έρευνες επιβεβαιώνουν τους λόγους πίσω από τη φανερή επιδείνωση

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοιξη έφτασε και, αν ανήκετε στους περίπου έναν στους τέσσερις ενήλικες που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, τότε το φτέρνισμα και ο κνησμός μάλλον έχουν ήδη ξεκινήσει. Με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει τις θερμοκρασίες και τις καλλιέργειες των φυτών, ίσως χρειαστεί να είστε σε επιφυλακή νωρίτερα από ποτέ. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωρίσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας από εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν μερικές διαφορές. 

Επιμηκύνεται η εποχή των αλλεργιών; 

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες αρχίζουν περίπου 20 ημέρες νωρίτερα από ό,τι παλαιότερα, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων μέτρησης γύρης σε 60 σημεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική από το 1990 έως το 2018. Αυτή η αύξηση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, δήλωσε ο Γουίλιαμ Άντερεγκ, ο οποίος είναι συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η πολύ πρώιμη έναρξη της άνοιξης συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αλλεργικής ρινίτιδας. Όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν ή εισάγονται στο νοσοκομείο από ανεξέλεγκτα συμπτώματα αλλεργίας, είπε, «είναι επειδή δεν το περίμεναν και δεν είχαν φάρμακα στα χέρια τους». Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συγκεντρώσεις γύρης έχουν αυξηθεί περίπου 20% σε εθνικό επίπεδο από το 1990. Οι θερμότερες θερμοκρασίες, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και οι αυξημένες βροχοπτώσεις μπορούν να συμβάλουν στο να μεγαλώνουν τα φυτά και να παράγουν περισσότερη γύρη για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, δήλωσε ο Άντερεγκ.

Ο δρ Γκέιλεν Μάρσαλ, πρόεδρος του Τμήματος Αλλεργίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, δήλωσε ότι, όταν άρχισε να ασκεί το επάγγελμα πριν από σχεδόν 40 χρόνια, κάθε εποχική αλλεργία περιοριζόταν σε περίπου οκτώ εβδομάδες. Η γύρη των δέντρων χτυπούσε την άνοιξη, η γύρη του γρασιδιού εμφανιζόταν την άνοιξη και το καλοκαίρι και η γύρη της αμβροσίας αυξανόταν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Οι άνθρωποι «μπορούσαν τουλάχιστον να ανακουφιστούν» μεταξύ αυτών των κύκλων, δήλωσε ο Μάρσαλ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, μιας επαγγελματικής οργάνωσης. «Τώρα, αυτοί οι κύκλοι καταλήγουν να γίνονται ένας ενιαίος».

Πώς να καταλάβετε αν πρόκειται για αλλεργίες ή για κρυολόγημα; 

Πολλοί άνθρωποι με ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή μπορεί να υποθέσουν ότι έχουν κρυολογήσει. Αν και τα συμπτώματα της αλλεργίας και του κρυολογήματος μοιάζουν, οι αλλεργίες συχνά προκαλούν φαγούρα στα μάτια, στη μύτη, στον λαιμό, στο στόμα ή στα αυτιά, δήλωσε η Ρίτα Κατσρού, επικεφαλής της κλινικής αλλεργίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο UCLA Health. Με τις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύει αυτό που προκαλεί την αλλεργία, όπως τη γύρη, με μια επιβλαβή ουσία. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται επανειλημμένα στη γύρη, για παράδειγμα, είπε η κ. Κατσρού, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού απελευθερώνουν χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, που προκαλούν φαγούρα και φλεγμονή.

Οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης συχνά ρινική συμφόρηση και δύσπνοια ή βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν βήχα, άσθμα και δύσπνοια. Με μια ιογενή λοίμωξη, αντίθετα, μπορεί να έχετε μυϊκή κόπωση, πόνους στις αρθρώσεις ή πυρετό. Εάν τα συμπτώματά σας εκδηλώνονται κάθε χρόνο γύρω από μια συγκεκριμένη εποχή και διαρκούν περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλούνται από αλλεργίες. Ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, εκζέματος ή άσθματος μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντική ένδειξη, δήλωσαν οι γιατροί.

Τι γίνεται αν δεν είχα ποτέ στο παρελθόν αλλεργίες; 

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα στην παιδική ηλικία ή στα πρώτα χρόνια ενήλικης ζωής. Ωστόσο αρκετοί ειδικοί δήλωσαν ότι δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον να εμφανίσει εποχικές αλλεργίες για πρώτη φορά ως ενήλικας. Η μετακόμιση σε διαφορετικό μέρος και η έκθεση σε διαφορετικά αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση, δήλωσε η κ. Κατσρού. Τα νέα συμπτώματα αλλεργίας στην ενήλικη ζωή θα μπορούσαν επίσης να είναι «μια αναπόφευκτη συνέπεια της πραγματικά ραγδαίας αύξησης της ποσότητας της γύρης», δήλωσε η δρ Νίτα Όγκντεν, αλλεργιολόγος με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.

Εάν τα συμπτώματά σας εκδηλώνονται κάθε χρόνο συγκεκριμένη εποχή και διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλούνται από αλλεργίες.

Η αύξηση των ανέμων που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να διασκορπίζει τη γύρη μακρύτερα, εκθέτοντας ενδεχομένως τους ανθρώπους σε νέες ποικιλίες της, δήλωσε η δρ Μέρι Τζόνσον, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι αλλεργικές ασθένειες.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τα συμπτώματα; 

Το πρώτο βήμα είναι η μείωση της έκθεσης στην αλλεργιογόνο ουσία. Κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά, για να μην εισέλθει η γύρη στο σπίτι σας. «Το κλειδί είναι να αποτρέψετε τα εξωτερικά αλλεργιογόνα από το να γίνουν αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου», δήλωσε ο δρ Γουίλιαμ Ρεϊσέικερ, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας που αντιμετωπίζει αλλεργίες, στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell Medicine και στο New York-Presbyterian. Για να βοηθηθείτε, βγάλτε τα ρούχα που φορούσατε έξω όταν επιστρέφετε στο σπίτι και τακτοποιήστε τα έξω από το υπνοδωμάτιό σας. Στη συνέχεια κάντε ένα ντους για να ξεπλύνετε τη γύρη από το δέρμα σας. Οι γιατροί συνιστούν μια ρινική πλύση με φυσιολογικό ορό για τη μύτη σας. (Αν τη φτιάχνετε μόνοι σας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε βρασμένο, αποστειρωμένο ή αποσταγμένο νερό.)

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τα αντιισταμινικά και τα στεροειδή (κορτιζόνη). Και τα δύο δρουν στη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα αντιισταμινικά διατίθενται ως ρινικά σπρέι, οφθαλμικές σταγόνες και χάπια από το στόμα, συμπεριλαμβανομένων της λοραταδίνης, της σετιριζίνης, της λεβοσετιριζίνης και της φεξοφεναδίνης. Τα στεροειδή διατίθενται ως ρινικά σπρέι, συμπεριλαμβανομένων της φλουτικαζόνης, της βουδεσονίδης, της τριαμσινολόνης και της μομεταζόνης.

Εάν έχετε συμπτώματα για πρώτη φορά και δεν είστε σίγουροι για το πόσο άσχημα θα είναι ή πόσο θα διαρκέσουν, είπε η κ. Κατσρού, δοκιμάστε ένα αντιισταμινικό για να δείτε αν βοηθάει. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή γνωρίζετε ότι η αλλεργία σας σας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο την άνοιξη, οι γιατροί συνιστούν ρινικά σπρέι. Σε αντίθεση με τα αντιισταμινικά, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν χρειάζεται, αυτά τα στεροειδή φάρμακα λειτουργούν καλύτερα αν αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε μία ή δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν τα συμπτώματα. Οι γιατροί προειδοποιούν κατά της χρήσης προϊόντων με ψευδοεφεδρίνη για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, επειδή μπορεί να επιφέρουν ταχυπαλμία και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Εάν η αποφυγή της γύρης και η λήψη φαρμάκων δεν λειτουργούν για εσάς, μπορεί να σας βοηθήσουν οι ενέσεις αλλεργίας ή τα φάρμακα που αυξάνουν την ανοχή σας στα αλλεργιογόνα. «Είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή που πραγματικά κάνει τον οργανισμό λιγότερο αλλεργικό», δήλωσε ο Ρεϊσέιχερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT