ΗΠΑ: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης με HIV μέσω βελονών αισθητικής

ΗΠΑ: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης με HIV μέσω βελονών αισθητικής

Τι αναφέρει πρόσφατη έκθεση του CDC.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις γυναίκες που διαγνώστηκαν με τον HIV μετά από αισθητική θεραπεία «vampire facial» σε μη αδειοδοτημένο ιατρικό κέντρο στο Νέο Μεξικό, πιστεύεται ότι είναι οι πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό μέσω αισθητικής διαδικασίας με χρήση βελονών. 

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), έρευνα στη συγκεκριμένη κλινική μεταξύ 2018 – 2023 δείχνει πως προφανώς επαναχρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός που προοριζόταν για άπαξ χρήση.  

Παρότι οι κίνδυνοι μετάδοσης του HIV από μολυσμένο αίμα μέσω μη αποστειρωμένης βελόνας είναι γνωστοί, στην έκθεση αναφέρεται πως πρόκειται για την πρώτη καταγραφή πιθανών μολύνσεων που αφορούν υπηρεσίες αισθητικής.

Πολλές δημοφιλείς κοσμητικές θεραπείες, όπως το Botox, πραγματοποιούνται με βελόνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «vampire facial», μια διαδικασία microneedling με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, περιλαμβάνει τη λήψη αίματος από τον ίδιο τον πελάτη, τον διαχωρισμό των συστατικών του και, στη συνέχεια, τη χρήση μικροσκοπικών βελονών για την έγχυση πλάσματος στο πρόσωπο με σκοπό την αναζωογόνηση του δέρματος.

Η Υπηρεσία Υγείας του Νέου Μεξικού ξεκίνησε έρευνα στο σπα αισθητικής το καλοκαίρι του 2018, μετά από καταγγελία πως μια γυναίκα στα 40 της διαγνώστηκε θετική στον HIV. Η γυναίκα είχε αναφέρει πως είχε εκτεθεί στη χρήση βελονών μέσω της διαδικασίας στην κλινική εκείνη την άνοιξη.

Το σπα έκλεισε το φθινόπωρο του 2018 και στον ιδιοκτήτη του ασκήθηκε δίωξη για άσκηση ιατρικών διαδικασιών χωρίς άδεια. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT