Τροπικές ασθένειες ήρθαν στην Ευρώπη

Τροπικές ασθένειες ήρθαν στην Ευρώπη

Ο δάγκειος πυρετός και η τσικουνγκούνια στα νότια της Γηραιάς Ηπείρου, εξαιτίας των κουνουπιών και της κλιματικής αλλαγής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Διογκούμενη απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων αποτελεί η κλιματική αλλαγή, με θανατηφόρους καύσωνες, πλημμύρες ικανές να μεταδίδουν ασθένειες και την αύξηση κρουσμάτων τροπικών νόσων, σύμφωνα με προειδοποίηση της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδη.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times, η Ευρωπαία επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ενωσης να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες υγειονομικές προκλήσεις.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία θα βρεθούν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τα επόμενα χρόνια. Οι άνθρωποι αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα ευνοήσει την εμφάνιση νέων νοσημάτων και παθογόνων, θα πλήξει την ψυχική υγεία του πληθυσμού και την οικονομική δραστηριότητα», είπε η κ. Κυριακίδη.

Η γενέτειρα της επιτρόπου, η Κύπρος, βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, καθώς κουνούπια και άλλοι φορείς και ξενιστές από την Ασία και την Αφρική μεταφέρουν ασθένειες, ενώ οι θερμοί χειμερινοί μήνες τους επιτρέπουν να ακμάσουν. Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού, ζίκα και κίτρινου πυρετού αυξάνονται. Το κουνούπι – φορέας τους εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 2022 και θα μετακινηθεί σύντομα σε άλλες χώρες, όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Το κουνούπι aedes albopictus, γνωστός φορέας τσικουνγκούνια και δάγκειου πυρετού, εντοπίζεται πια σε 13 χώρες της Ε.Ε. Καύσωνες προκάλεσαν περισσότερους από 60.000 θανάτους στην Ευρώπη το 2022, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί κάθε χρόνο 300.000 ανθρώπους σε πρόωρο θάνατο.

Η επίτροπος, όμως, υπογραμμίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε άτυπη «ευρωπαϊκή ένωση υγείας». Η Κομισιόν εξασφάλισε εμβόλια για λογαριασμό των κρατών-μελών, θεσμοθέτησε ταξιδιωτικό πάσο για τους υγιείς και άσκησε πιέσεις σε πολλές χώρες προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να προσφέρουν νοσοκομειακές κλίνες στους γείτονές τους.

Η Ε.Ε. ίδρυσε την Αρχή Ετοιμότητας και Διαχείρισης Υγειονομικών Κρίσεων, η οποία δημιουργεί αποθέματα φαρμάκων και ιατρικού υλικού, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να τα προμηθευθεί γρήγορα σε περίπτωση ελλείψεων. Η Αρχή λειτουργεί συμπληρωματικά του ECDC, το οποίο καταγράφει το ξέσπασμα ασθενειών, και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων, αρμόδιας για την πιστοποίηση ασφαλείας των φαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT