Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τα εγκεφαλικά

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τα εγκεφαλικά

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως εξάλλου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό οι ειδικοί το γνώριζαν από πολύ καιρό. Τώρα, όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται και με την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Stroke, χρησιμοποίησε τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί σχετικά με 943 άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια άλλη μελέτη. Οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε μαγνητική τομογραφία και σημείωσαν πόσο κοντά σε μεγάλη οδική αρτηρία διαμένει ο καθένας τους. Επίσης χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρο, προκειμένου να μετρήσουν την έκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ειδικότερα το επίπεδο των μικροσωματίων που ήταν μικρότερα από 2,5 μικρομέτρα (2ΡΜ). Αυτοί οι ρύποι εισβάλλουν με ευκολία στους πνεύμονες και στο αιμοφόρο σύστημα. Στη συνέχεια οι ειδικοί συνυπολόγισαν παράγοντες όπως είναι το στυλ της καθημερινής ζωής, η κατάσταση της υγείας και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Ετσι διαπίστωσαν ότι, συγκρινόμενοι με τους ανθρώπους που εξετίθεντο στα χαμηλότερα επίπεδα ρύπων, όσοι εξετίθεντο στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν κατά 46% αυξημένες πιθανότητες για τα λεγόμενα «σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια».

Φθορές στον εγκέφαλο

Επίσης διαπιστώθηκε ότι αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων κατά δυο επιπρόσθετα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο συνδεόταν με συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου, αντίστοιχη με αυτή που σηματοδοτεί ένας χρόνος γήρανσης.

«Διαπιστώνουμε κάποια σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε πιθανώς επικίνδυνες φθορές στον εγκέφαλο», σημειώνει η δρ Ελίζα Η.Ουίλκερ, ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Μπεθ Ισραελ της Νέας Υόρκης. «Αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις συνέπειές της στον ανθρώπινο οργανισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή