«Μαύρο» έτος για τη δωρεά οργάνων

«Μαύρο» έτος για τη δωρεά οργάνων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περασμένη Κυριακή ήταν «έντονη» μέρα για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Χρειάστηκε να συντονίσει διαδικασίες για τη λήψη οργάνων από μία 37χρονη γυναίκα που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία στην Πάτρα, και την ανεύρεση των κατάλληλων ληπτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Μέσα σε 40 ώρες από την έναρξη των διαδικασιών, πέντε συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους και ένα 15χρονο παιδί, είχαν λάβει το πιo πολύτιμο δώρο που θα περίμεναν ποτέ στη ζωή τους.

Η περασμένη Κυριακή ήταν μία καλή μέρα για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Μία από τις λίγες που υπήρξαν εφέτος. Το 2015 είναι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας για τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα. Μέσα Οκτωβρίου οι δότες οργάνων ήταν μόλις 33, που σημαίνει 3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και είχαν πραγματοποιηθεί 80 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από νεκρό δότη. Δεύτερη «χειρότερη» επίδοση ήταν το 2001, πρώτη χρονιά ενεργοποίησης του ΕΟΜ. Τότε ο αριθμός των δοτών ήταν 40 (3,6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), ενώ είχαν γίνει 97 μεταμοσχεύσεις οργάνων. Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2008, όταν καταγράφηκαν στην Ελλάδα 8,9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και πραγματοποιήθηκαν 266 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από νεκρό δότη. Από το 2011, όταν οι δότες έφτασαν τους 79, έως σήμερα η πορεία είναι σταθερά πτωτική.

«Εκείνο που χαρακτηρίζει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας είναι ότι είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης, και συνεχίζει «μόλις 3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία είναι 33 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στην Πορτογαλία και την Κροατία έφτασαν το 2014 τους 30 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού». Ετσι, στην Ισπανία ένας νεφροπαθής μεταμοσχεύεται μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 7-8 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του και το κόστος που επωμίζεται το κράτος μέσα από τις πολυετείς αιμοκαθάρσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, οι κύριοι λόγοι για την έλλειψη μοσχευμάτων στην Ελλάδα είναι ότι συχνά οι δυνητικοί δότες δεν αναγνωρίζονται, το προσωπικό των μονάδων πολλές φορές δεν ενημερώνει το οικογενειακό περιβάλλον για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων και οι συγγενείς δεν συναινούν. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη χώρα μας λειτουργούν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που πρωτίστως πλήττει τους ασθενείς με ελπίδες επιβίωσης και δευτερευόντως μειώνει και τις πιθανότητες κάποιος εκλιπών να νοσηλευθεί υπό συνθήκες που να μπορεί να είναι δότης οργάνων.

Ωστόσο, τονίζει, «δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο βωμό της κρίσης. Οι χώρες που είναι μπροστά στις μεταμοσχεύσεις βρίσκονται επίσης στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι ότι στην Ελλάδα για το θέμα υπάρχει περισσότερο “κρίση” έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο σύστημα και έλλειψη γνώσεων στον εγκεφαλικό θάνατο». Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα καταγράφεται και σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία η βασική αιτία αρνήσεως της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα είναι η «αμφισβήτηση του συστήματος», όπως απάντησε το 45% του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλος αριθμός ασθενών αναζητεί θεραπευτική λύση στο εξωτερικό, ωστόσο από την Ευρώπη έρχονται «προειδοποιήσεις» ότι εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποδώσει τα μεταμοσχευμένα όργανα, λόγω μικρού αριθμού δοτών της, σύντομα θα σταματήσουν να μεταμοσχεύουν Ελληνες ασθενείς. Την πενταετία 2010-2014, 180 ασθενείς μετέβησαν για μεταμόσχευση στο εξωτερικό, με κόστος 50 εκατ. ευρώ. «Εάν αυτές οι μεταμοσχεύσεις γίνονταν στην Ελλάδα, θα κόστιζαν τα μισά χρήματα», σημειώνει ο κ. Καραμπίνης. Στην ερώτηση «τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αυξηθούν τα μοσχεύματα στην Ελλάδα», ο κ. Καραμπίνης τονίζει την ανάγκη μεταμοσχευτικής παιδείας στους πολίτες, ενεργοποίησης των συντονιστών μεταμοσχεύσεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και αύξησης των κλινών εντατικής σε αναλογία 10% του συνόλου των κλινών σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή