Διαλογισμός αντί φαρμάκων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διαλογισμός και ψυχοθεραπεία αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα μέσα θεραπείας από τα φάρμακα για τους χρόνιους πόνους της μέσης. Αυτό προκύπτει από μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που συνέκρινε την παραδοσιακή θεραπεία με τον διαλογισμό και τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Η έρευνα δείχνει πως η θεραπεία του νου –μέσω διαλογισμού ή ψυχοθεραπείας– μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την κλασική θεραπεία, αν και ασφαλώς όχι σε όλους τους ανθρώπους. Τα ευρήματα πάντως είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι έχει όντως νόημα να δοκιμάσει κανείς τέτοιες εναλλακτικές θεραπείες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Τσέρκιν του Ινστιτούτου Ερευνών Group Health Research και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με 342 άτομα, ηλικίας 20 έως 70 ετών, που υπέφεραν από πόνους στη μέση επί επτά έτη κατά μέσον όρο. Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε τα κλασικά φάρμακα, η δεύτερη έκανε γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η τρίτη διαλογισμό και γιόγκα. Επειτα από 26 εβδομάδες, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου και προέκυψε ότι τη μεγαλύτερη βελτίωση (σε ποσοστό 61%) είχαν όσοι έκαναν διαλογισμό και γιόγκα, τη μικρότερη όσοι ακολούθησαν την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία (44%) και κάπου στη μέση ήταν η ψυχοθεραπεία (58%).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή