Μασάζ και γιόγκα για την οσφυαλγία

Μασάζ και γιόγκα για την οσφυαλγία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρ Τζέιμς Γουένσταϊν, ειδικός στις οσφυαλγίες και επικεφαλής του Συστήματος Υγείας Ντάρμουθ-Χίτσκοκ, έχει κάποιες συμβουλές για όλους εκείνους που υποφέρουν από πόνους στη μέση: πάρτε δύο ασπιρίνες και μην καλέσετε τον γιατρό σας το πρωί.

Την Δευτέρα, το Αμερικανικό Ιατρικό Κολέγιο δημοσίευσε νέες συστάσεις για τους πάσχοντες από οσφυαλγία που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν το ίδιο. Τα αναλγητικά χάπια, ακόμη και αυτά που πωλούνται χωρίς συνταγή, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, δεν πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πάθησης, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν πρώτα μη φαρμακευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα οδηγήσουν στην ίαση του προβλήματος.

Οι νέες συστάσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μείζονα επιδημία κατάχρησης οπιοειδών χαπιών, μια εξάρτηση που συνήθως ξεκινά με μια πρώτη συνταγογράφηση τέτοιων σκευασμάτων για πόνους στη μέση. Ανάμεσα σε άλλα, οι συστάσεις υποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες προτού πάρουν φάρμακα θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιλύσουν το πρόβλημά τους με εναλλακτικές θεραπείες όπως είναι ο βελονισμός, το μασάζ και η γιόγκα ή ακόμη και η σωματική άσκηση. Επίσης οι συστάσεις επισημαίνουν ότι οι ενέσεις στεροειδών δεν είναι ωφέλιμες και ότι άλλα σκευάσματα, όπως το Tylenol, η ναπροξένη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

Ο δρ Γουένσταϊν, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των συντακτών των συστάσεων, επισημαίνει ότι οι πάσχοντες θα πρέπει να παραμείνουν δραστήριοι και να κάνουν υπομονή μέχρι να περάσει ο πόνος. «Η οσφυαλγία ακολουθεί τον δρόμο της και συνήθως δεν απαιτείται καμία παρέμβαση», λέει ο Αμερικανός ειδικός.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πάσχοντες από οξεία οσφυαλγία, που τους ταλαιπωρεί επί τέσσερις εβδομάδες και η οποία δεν «ακτινοβολεί» στο πόδι, δεν έχουν καν ανάγκη να επισκεφθούν κάποιο ιατρό, τονίζει ο δρ Ρικ Ντέιγιο, ειδικός στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον.

«Η αντιμετώπιση της οξείας οσφυαλγίας είναι παρόμοια με αυτήν του κοινού κρυολογήματος», επισημαίνει ο δρ Ντέιγιο. «Είναι κάτι πολύ σύνηθες και πολύ ενοχλητικό όταν εμφανίζεται αλλά συνήθως δεν καταλήγει σε κάτι σοβαρότερο».

Ακόμη και όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση, που διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες, πρέπει αρχικά να δοκιμάσουν μια μη φαρμακολογική προσέγγιση, αλλά, αν απαραιτήτως θέλουν να πάρουν φάρμακα, θα πρέπει να ξεκινήσουν με μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, όπως είναι η ασπιρίνη.

Καθορισμός στόχων

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνους στη μέση τείνουν να απέχουν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται φάρμακα αλλά να μάθουν να καθορίζουν στόχους έτσι ώστε να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους το ταχύτερο δυνατόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή