ΥΓΕΙΑ

Ολο και πιο κοντά η αποκωδικοποίηση του διαβήτη τύπου 2

Ολο και πιο κοντά η αποκωδικοποίηση του διαβήτη τύπου 2

Ενα ακόμη βήμα για την κατανόηση των γενετικών αιτίων του διαβήτη τύπου 2 έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής Ελληνα επιστήμονα. Οι ειδικοί εντόπισαν 111 νέες γονιδιακές θέσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα, που συσχετίζονται με αυξημένη προδιάθεση στην ασθένεια.

Οι ερευνητές τoυ University College (UCL) και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον γενετιστή του UCL δρα Νικόλαο Μανιάτη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση American Journal of Human Genetics, ανέλυσαν στοιχεία για 5.800 ασθενείς και 9.691 άτομα τα οποία δεν έπασχαν από την ασθένεια. Από τους νέους 111 γενετικούς τόπους που εντοπίστηκαν σε ρυθμιστικές περιοχές του γονιδιώματος, οι 93 (84%) βρέθηκαν τόσο σε Αφροαμερικανούς όσο και σε Ευρωπαίους, ενώ οι 18 υπόλοιποι μόνο σε Ευρωπαίους.

Ο διαβήτης τύπου 2, ένα πολυπαραγοντικό νόσημα, είναι η πιο διαδεδομένη μεταβολική διαταραχή παγκοσμίως και μέχρι σήμερα μόνο 76 γονιδιακές θέσεις κινδύνου ήταν γνωστές. «Καμία άλλη ασθένεια με γενετική προδιάθεση δεν έχει ερευνηθεί τόσο συστηματικά όσο ο διαβήτης τύπου 2. Με τη μελέτη αποδεικνύουμε τα οφέλη της γενετικής χαρτογράφησης για τον εντοπισμό εκατοντάδων θέσεων, όπου οι αιτιώδεις μεταλλάξεις μπορεί να υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς. Eρευνώντας περαιτέρω τον μεγάλο αυτό αριθμό γενετικών τόπων, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια λεπτομερή εικόνα της γενετικής αρχιτεκτονικής του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο δρ Μανιάτης.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι επιπλέον 111 γενετικοί τόποι και προηγουμένως οι γνωστοί 76 ρυθμίζουν την έκφραση τουλάχιστον 266 γονιδίων που γειτονεύουν με αυτούς. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των τόπων συμπίπτουν με ρυθμιστικές περιοχές που επηρεάζουν την έκφραση αυτών των γονιδίων στο σωματικό λίπος. Η ερευνητική ομάδα διερευνά ήδη κατά πόσον οι γενετικοί αυτοί παράγοντες μεταβάλλουν την έκφραση των ίδιων γονιδίων και σε άλλους ιστούς όπως στο πάγκρεας, στο ήπαρ και στους σκελετικούς μυς, που σχετίζονται επίσης με τον διαβήτη τύπου 2. «Είμαστε σε ισχυρή θέση να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες μεθόδους χαρτογράφησης σε άλλες πολυγονιδιακές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ», πρόσθεσε ο δρ Μανιάτης.

Γαλακτοκομικά

Την ίδια στιγμή και πάλι από το επιστημονικό πεδίο διαπιστώνεται ότι τα γαλακτοκομικά, δηλαδή η κατανάλωση τυριού, γιαουρτιού ή γάλακτος, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η επιστημονική μελέτη έρχεται να καθησυχάσει τους φόβους των καταναλωτών ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να κρύβουν καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι ακόμη και τα πλήρη –όχι light– προϊόντα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά και για τα αγγεία του αίματος.

Τα γαλακτοκομικά έχουν ουδέτερη επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δηλαδή ούτε την ωφελούν ούτε τη βλάπτουν σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Δανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζινγκ Γκούο του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση European Journal of Epidemiology, μελέτησαν στοιχεία από 29 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 939.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο και έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 35 χρόνια.

Η μελέτη συμπέρανε ότι «δεν βρέθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με κανονικά ή χαμηλά λιπαρά και στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων ή στη θνησιμότητά τους». Από την άλλη, όμως, η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά μπορεί όντως να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.