Το σούσι εγκυμονεί κινδύνους

Το σούσι εγκυμονεί κινδύνους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση προς τους λάτρεις του σούσι απευθύνουν γιατροί στη Βρετανία, οι οποίοι επισημαίνουν τους κινδύνους από την κατάποση παρασίτων από το ωμό και το άψητο ψάρι. Σε άρθρο τους στην British Medical Journal Case Reports οι γιατροί επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του σούσι στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.

Οι ειδικοί ανέφεραν την περίπτωση ενός 32χρονου από τη Λισσαβώνα, ο οποίος είχε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του. O άνδρας αυτός υπέφερε από στομαχόπονο, έκανε εμετούς και είχε πυρετό επί μία εβδομάδα. Μια εξέταση αίματος έδειξε ήπια φλεγμονή και η περιοχή κάτω από τα πλευρά του εμφάνιζε ευαισθησία. Ωστόσο, μόνο όταν ο άνδρας αυτός ενημέρωσε τους γιατρούς ότι είχε πρόσφατα καταναλώσει σούσι, εκείνοι υποψιάστηκαν ότι μπορεί να είχε υποστεί ανισακίαση, λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simlex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών και συγκεκριμένα όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση ωμού ή άψητου ψαριού ή καλαμαριών.

Οι γιατροί εξέτασαν ενδοσκοπικά τον ασθενή εισάγοντας ένα μακρύ σωληνάκι με κάμερα μέσα στο στομάχι του. Τότε διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες ενός παρασίτου που μοιάζει με σκουλήκι είχαν προσκολληθεί στην περιοχή ενός πρησμένου και φλεγμαίνοντος εντερικού τοιχώματος. Χρησιμοποίησαν ένα ειδικού τύπου δίχτυ για να αφαιρέσουν τις προνύμφες «και τα συμπτώματα του ασθενή υποχώρησαν άμεσα», δήλωσε η ιατρική ομάδα από νοσοκομείο της κεντρικής Λισσαβώνας. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανισακίασης μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, αλλά προειδοποίησαν ότι «εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε δυτικές χώρες».

Ο σολομός του Ατλαντικού και η θαλάσσια πέστροφα που ψαρεύεται στις θάλασσες ή σε ποτάμια της Βρετανίας επίσης θεωρούνται επικίνδυνες να έχουν μολυνθεί με κάποια είδη παρασίτων, αναφέρει η ιστοσελίδα του βρετανικού ΕΣΥ.

Κοινωνικοί καπνιστές

Μία άλλη είδηση από το επιστημονικό πεδίο υποδεικνύει ότι ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την καρδιά. Οι λεγόμενοι «κοινωνικοί καπνιστές», που ανάβουν τσιγάρο περιστασιακά μπορεί να αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους για καρδιοπάθεια με όσους καπνίζουν καθημερινά.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση American Journal of Health Promotion, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 40.000 ενηλίκους, από τους οποίους το 10% κάπνιζε μόνο περιστασιακά.

Η μελέτη συσχέτισε τις καπνιστικές συνήθειες καθενός από τους συμμετέχοντες, με τα επίπεδα χοληστερίνης και υπέρτασης που αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι κοινωνικοί (περιστασιακοί) καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και 53% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένη χοληστερίνη. Οι περιστασιακοί καπνιστές είχαν περίπου την ίδια πιθανότητα με τους κανονικούς καπνιστές να διαθέτουν αυτούς τους δύο παράγοντες κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή